Isolatie in de kruipruimte

  NL   7 januari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Isolatie in de kruipruimte
Woon jij in Nederland en heb je problemen met een vochtige kruipruimte? Dan ben je niet de enige. Veel woningen in deze provincie hebben te kampen met hoog grondwater. En ook al moet de kruipruimte onze woongedeeltes daar juist van beschermen, soms betekent dit juist dat er meer vochtproblemen worden gecreëerd. Het grondwater condenseert en dit water zet zich af tegen de muren en de vloer. Hier ontstaat schimmel en mos en dit kan ernstige schade aanrichten. Kruipruimte isolatie kan dan helpen je vloer te beschermen en het vochtgehalte te verlagen.

Kruipruimte isolatie

Er zijn twee manieren waarop je kruipruimte kunt isoleren. De methode die je kiest is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in je kruipruimte en van de hoogte van je kruipruimte.
  • Bodemisolatie: bodemisolatie wordt gedaan als er niet in de kruipruimte gewerkt kan worden, als de vloer na-isolatie nodig heeft of als de kruipruimte vochtig is. Het isolatiemateriaal wordt dan de kruipruimte in gespoten en blijft daar op de bodem liggen. Daardoor kun je vochtproblemen in je kruipruimte oplossen en je vloer matig isoleren.
  • Isoleren van de onderkant van de vloer: als de kruipruimte wel hoog genoeg is, kun je de onderkant van de vloer laten isoleren. Dit wordt gedaan door het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aan te brengen. Dit is een methode die je ook zelf zou kunnen oppakken, als je voldoende kluservaring hebt. Vaak wordt deze methode bij vochtige kruipruimtes ondersteund met een folie op de bodem. Ook moet je veel aandacht besteden aan de ventilatie in je kruipruimte.

De kosten

De prijzen die gevraagd worden in Nederland voor deze twee methoden zijn afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst betaal je natuurlijk meer als je de klus uitbesteedt. Ook is het isoleren van de onderkant van de vloer duurder, omdat dit arbeidsintensiever is. Het materiaal heeft uiteindelijk ook invloed op de prijs. In de volgende tabel vind je de gemiddelde prijzen voor beide procedures als je deze uitbesteedt. Deze zijn al inclusief btw, materialen en arbeidskosten.

Soort kruipruimte isolatieBijzonderhedenPrijs per m2
BodemisolatieHet isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.€20 - €25
Onderkant van de vloerHet isolatiemateriaal wordt tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht€30 - €50

De materialen

De hoeveelheid verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor bodemisolatie is maar klein. Vaak heb je de keuze tussen schelpen en EPS. Schelpen zijn natuurlijk en vochtbestendig, maar ze kunnen niet drijven. Als het grondwater omhoog komt zal de isolatiewaarde daardoor afnemen. EPS, ook wel piepschuim of tempex genoemd, wordt gebruikt in parel-, vlok- of chipvorm. Dit is een kunststof, maar het is volledig ongevoelig voor vocht en blijft drijven op het grondwater. Voor ondervloerse isolatie zijn een groot aantal materialen beschikbaar, zoals isolatieplaten en –dekens, maar ook spuitisolatie en thermoskussens. Het materiaal dat dan gekozen wordt hangt af van het soort vloer dat je hebt, van de mate van vocht in de kruipruimte, van de complexiteit van de kruipruimte en van je budget. Dit is een punt dat je met je isolatiespecialist kunt bespreken nadat deze je kruipruimte heeft geïnspecteerd. Wil je een mooie afwerking van je vloer die ook nog eens goed isoleert? Kies dan voor gietvloeren.

Subsidies

Het budget dat beschikbaar was gesteld voor de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is ondertussen uitgeput. Het heeft geen zin meer om hier een aanvraag voor in te dienen. Het kan zijn dat sommige gemeenten in Nederland nog wel een subsidie beschikbaar hebben voor inwoners die hun woning beter isoleren. Misschien heeft de provincie hier ook nog wel een potje voor. Dit kun je het beste bij deze instanties navragen, want het is volledig afhankelijk van waar je woont. Denk ook aan dakisolatie aangezien warmte altijd stijgt en via je dak naar buiten gaat.

Het rendement en de terugverdientijd

Er zijn een groot aantal isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen en dit heeft invloed op het rendement. Ook de isolatiemethode heeft hier een grote uitwerking op. Bodemisolatie kan je van je vochtige kruipruimte afhelpen, maar het kan geen volwaardige vloerisolatie genoemd worden. Vloerisolatie kan je vloer wel erg goed isoleren, maar als je een vochtige kelder hebt, moeten er andere maatregelen genomen worden om dit eerst op te lossen. De volgende tabel is een indicatie van de besparingen die je kunt bereiken. Dit is genomen voor een kruipruimte van 40 vierkante meter en een gasprijs van €0,67 per kubieke meter.

Kruipruimte isolatiePrijs per m2TotaalprijsJaarlijkse besparingTerugverdientijd
Bodemisolatie€20 - €25€800 - €10003 m3/m2 = €8010 – 12,5 jaar
Isolatie onderkant vloer€30 - €50€1200 - €20006 m3/m2 = €1607,5 – 12,5 jaar

De voor- en nadelen

Beide methoden hebben natuurlijk zo hun eigen voor- en nadelen. Voordat we afsluiten kun je het onderstaande overzicht raadplegen en aan de hand daarvan bepalen wat de beste optie is voor jou.

BodemisolatieVloerisolatie via kruipruimte
Voordelen
+ Goedkoop.
+ Snel afgerond.
+ Weinig overlast.
+ Helpt vochtproblemen te verminderen.
+ Verbetert het klimaat in de kruipruimte.
+ Verbetert het wooncomfort in de ruimtes erboven.
+ Terugverdiend tussen 10 tot 12,5 jaar.
+ Hoeft niet herhaald te worden.
+ Ideale vorm van na-isolatie.
Voordelen:
+ Volwaardige vloerisolatie, hoge isolatiewaarde.
+ Snel afgerond.
+ Weinig overlast.
+ Veel materialen beschikbaar voor elk vloertype en elke situatie.
+ Is in sommige situaties zelf te doen.
+ Terugverdiend tussen 7,5 tot 12,5 jaar.
+ Ook geschikt voor gebruik bij vloerverwarming.
Nadelen:
- Isolatiewaarde voor de vloer is laag.
- Er is geen landelijke subsidie voor bodemisolatie.
- De kruipruimte is moeilijk begaanbaar naderhand
Nadelen:
- Kan duur zijn.
- Er is geen landelijke subsidie voor vloerisolatie.
- Bij verkeerde plaatsing kun je vochtproblemen krijgen van koudebruggen.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in kruipruimte isolatie? Dan kan Offerteadviseur je in contact brengen met de beste isolatiebedrijven in Nederland. Vul onze vergelijkingstool in en je zal snel enkele offertes ontvangen specifiek voor jouw kruipruimte isolatieklus.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo