Isolatie

Het belang van vloerisolatie

Het belang van vloerisolatie
Foto: Recticel Insulation
Er zijn drie gangbare manieren om je vloer te laten isoleren en deze worden bepaald door de staat van je ondervloer en of je een kruipruimte hebt. Dit wordt ook wel isolatie van de onderkant van de vloer genoemd. Het materiaal wordt in de kruipruimte aan het plafond bevestigd. Dit is dus de onderkant van de vloer. Dit is een zeer snelle en effectieve manier om te isoleren en het grote voordeel is dat je geen overlast hebt in je woonruimte.

Isolatie via de woonruimte

Heb je geen kruipruimte, dan moet de vloer worden bereikt via het woongedeelte. Als de vloer nog in goede staat is, kan je isolatiemateriaal onder je huidige vloer of op je huidige vloer aanbrengen. In beide gevallen komt de vloerbedekking daar dan bovenop. Dit zal dus de vloer verhogen. Is je vloer in slechte staat, of wil je ook graag vloerverwarming aanleggen, dan kan je dieper gaan en kan je isolatiemateriaal tussen je ondervloer aanbrengen en je vloer renoveren. Dit geeft veel overlast, maar je houdt er wel een nieuwe vloer aan over die weer jarenlang mee kan gaan.

Tijdens een dergelijke verbouwing is het handig om ook direct te beginnen met stucen. Denk aan een stukadoor of schilder voor een mooie afwerking.

Het materiaal

De meest gangbare isolatiematerialen voor de vloer zijn glas- en steenwol, piepschuim en PUR-schuim. Niet alle materialen zijn geschikt voor elke situatie en methode, maar het is vaak mogelijk ze in verschillende vormen te krijgen. Zo kan je PUR als schuim laten aanbrengen, maar je kan het ook krijgen in plaatvorm.

Glas- en steenwol is het goedkoopste materiaal en het meest gebruikt voor vloerisolatie. Het isoleert goed, is brand remmend en waterafstotend. Ook ademt het erg goed, waardoor het erg geschikt is voor de isolatie van vloeren. Piepschuim is in trek omdat het licht is en makkelijk te plaatsen. Ook kan je piepschuim makkelijk manipuleren en is het zeer betaalbaar. PUR-schuim is het duurste isolatiemateriaal, maar de isolatiewaarde is erg goed en omdat het in schuimvorm wordt aangebracht en uitzet als het hard wordt, dicht het al je kieren en gaten.