Verbouwen

Vlaanderen leert BENOveren

Vlaanderen leert BENOveren
Je huis is aan vernieuwing toe? Doe het dan meteen goed en ‘BENOveer’ in plaats van gewoon te renoveren. BENOveren past perfect bij de ambitie om energiezuinig en efficiënt te moderniseren. Door slim en doordacht te werk te gaan, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst.
Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Hoe doe je het, en waarop moet je vooral letten? Dat leerden bijna 25 000 Vlamingen in de afgelopen 3 maanden op www.mijnBENOvatie.be.

Van renoveren tot BENOveren

Wie een blik werpt op de Vlaamse woningen, kan er niet omheen: het overgrote deel van ons woningbestand is sterk verouderd. Het grootste probleem is een gebrek aan isolatie (meer dan de helft van onze huizen dateert immers van voor 1970, toen woningen nog helemaal niet werden geïsoleerd), waardoor de bewoners veel harder moeten stoken dan strikt noodzakelijk is. Duur, inefficiënt en slecht voor het milieu!

Precies daarom hebben de Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties de handen in elkaar geslagen en een Renovatiepact2050 afgesloten. De ambitie? Alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat tegen 2050 elk huis en elk appartement even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag.

“Als gezinnen minder energie verbruiken, is dat niet alleen een goede zaak voor het milieu”, legt minister Bart Tommelein uit. “Je bestrijdt ook de energiearmoede. Want de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt, die je uitspaart. De koopkracht van de gezinnen wordt op deze manier beschermd. En we stimuleren er de bouwsector mee, creëren jobs én bevorderen de economische groei van Vlaanderen.”

In februari 2017 lanceerden de Vlaamse Overheid met de Ik BENOveer-campagne en 14 marktleiders uit de industrie met de campagne MijnBENOvatie dan ook een warme oproep aan alle kandidaat-verbouwers om anders te gaan denken over onze manier van renoveren. Om vooruit te denken vooral. En om efficiënter en doeltreffender te renoveren. Met hogere ambities op het vlak van energetische prestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. We moeten – met andere woorden – ‘beter renoveren’ of ‘BENOveren’.

Waarom nu al BENOveren?

BENOveren in plaats van gewoon te renoveren, biedt niets dan voordelen:

1. Een lagere energiefactuur. Door te BENOveren gaat er veel minder warmte en elektriciteit verloren en daalt je energieverbruik.

2. Meer wooncomfort. Door te BENOveren maak je komaf met tocht, met koude in de winter en oververhitting in de zomer.

3. Een mooier huis. BENOveren, dat is in de eerste plaats de bouwschil isoleren. Maar isolatie aan de buitenkant geeft je de kans om ook werk te maken van een nieuwe gevel- of dakbekleding of stijlvol buitenschrijnwerk, terwijl je bij isolatie aan de binnenkant meteen kan zorgen voor een mooiere binnenafwerking van je dak en de muren.

4. Een financiële meerwaarde. BENOveren levert niet alleen een forse besparing op, de waarde van je woning stijgt. Interessant als je je geBENOveerde woning wil verkopen of verhuren…

5. Goed voor het klimaat. Slecht geïsoleerde woningen of woningen die niet goed luchtdicht zijn gemaakt, stoten veel CO2-uit, en dat is nefast voor het milieu en het klimaat. Door te BENOveren draag je je verantwoordelijkheid en zorg je ervoor dat je ecologische voetafdruk afneemt.

6. Klaar voor je oude dag. BENOveren is renoveren met het oog op de toekomst. Samen met je BENOvatie kan je ook het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijkheid van je woning bevorderen, zodat je jarenlang van je BENOvatie kunt genieten.

7. Een gezonder binnenklimaat. Een BENOvatie is de ideale gelegenheid om ook de ventilatie aan te pakken en ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in je woning aanzienlijk verbetert.

8. Minder onderhoud. Als je woning nog niet geBENOveerd is, heb je om steeds weer kleine of grote herstellingen of onderhoudswerken. Door te BENOveren hoef je hiervoor niet meer om de haverklap vakmensen in te schakelen.

9. Het is perfect haalbaar. BENOveren is geen onhaalbare kaart. Op www.mijnBENOvatie.be wordt perfect uitgelegd, stap per stap, hoe je een ideaal BENOvatietraject volgt.

10. De overheid betaalt mee. Om ons sneller aan het BENOveren te krijgen, geeft de Vlaams overheid tal van premies. Ook goedkope energieleningen geven je een duwtje in de rug.

Aan de slag met mijnBENOvatie.be!

Klaar om te BENOveren? De website www.mijnBENOvatie.be toont je aan de hand van 5 BENOvatiestappen hoe je je BENOvatie het best aanpakt. Deze website werd begin februari gelanceerd door 14 marktleiders uit de industrie die zich als voorloper aansluiten bij de Ik BENOveer-campagne van de Vlaamse overheid en kreeg in die korte tijd al bijna 25 000 bezoekers over de vloer.

Een eerste stap in je ideale BENOvatietraject is het BENOveren van je dak. Op www.mijnBENOvatie.be vind je alle info over de isolatie- én afwerkingsmogelijkheden van je hellend of van je plat dak, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

Na het dak zijn de buitenmuren de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Je buitenmuren BENOveren aan de buitenkant, aan de binnenkant of in de spouw, is dan ook de tweede stap voor wie wil BENOveren. Behalve isoleren besteedt mijnBENOvatie.be ook aandacht aan luchtdichting en de vele mogelijke afwerkingen – zowel binnen als buiten, zowel in gips, baksteen, zink, pvc als vezelcement.

Door te zorgen voor een goede luchtdichtheid en een goede thermische isolatie kan je ook het warmteverlies doorheen glas, ramen en deuren sterk beperken. Dit is de derde stap voor wie wil BENOveren, net als stilstaan bij het belang van zonwerende beglazing of zonwering om oververhitting in je geBENOveerde woning te voorkomen.

Het BENOveren van de vloer is de vierde stap om tot een volledig geBENOveerde buitenschil van je woning te komen. Op www.mijnBENOvatie.be lees je alles wat je moet weten om je vloer te isoleren en af te werken.

In een ideaal BENOvatietraject zorg je niet alleen voor een goed geïsoleerde woningschil, om de energievraag van je woning te beperken. Je kiest ook voor de juiste energiebronnen en voor de juiste ‘technieken’ voor verwarming en sanitair warm water, ventilatie, elektriciteit en verlichting.

Bij elk van deze 5 stappen gidst de website www.mijnBENOvatie.be de Vlaamse kandidaat-BENOveerder doorheen zijn BENOvatietraject met een schat aan informatie, concrete oplossingen, premie-updates en financieringsadvies.

Ook interessant