Zijn zonnepanelen nog rendabel?

  NL   17 augustus 2018 Bron: Bouw & Wonen
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Duurzaamheid is een onderwerp dat voor steeds meer mensen een belangrijke rol in hun leven gaat spelen. Hierbij gaat het om hoe je je van a naar b verplaatst, welk voedsel je eet, welke kleding je draagt, en hoe je woont. In een eerder artikel met manieren om je huis te verduurzamen werden bijvoorbeeld het isoleren van je woning genoemd, en het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen. Maar zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel rendabel?

De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen voorzien intussen al meer dan een half miljoen huishoudens (gedeeltelijk) van elektriciteit. In 2017 plaatste men gemiddeld 12 panelen op een huis. Hiermee wordt 80 procent van een gemiddeld stroomverbruik van een huishouden voorzien. Door goedkopere productiemethoden zijn zonnepanelen de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald. Voor 12 panelen betaalde men vorig jaar gemiddeld € 4300, inclusief montage en btw. Deze BTW kun je als particulier overigens terugvragen van de Belastingdienst.

De opbrengst van zonnepanelen: minder energie bij leverancier afnemen

Zonnepanelen zijn voor veel mensen een grote investering in hun huis. Deze investering verdien je echter op den duur terug. Zo hoef je minder elektra af te nemen van je energiemaatschappij door de zonne-energie die je zelf produceert. Wil je de opbrengst van zonnepanelen berekenen, dan moet je rekening houden met een aantal factoren. Wat is bijvoorbeeld de hellingshoek, dakoriëntatie (richting het noorden, oosten, zuiden of westen), en oppervlakte en aantal? Liggen de zonnepanelen (een gedeelte van de dag) in de schaduw? En worden ze jaarlijks schoongemaakt? Allemaal zaken die het rendement bepalen.

Energie terug leveren: salderen

Ook bespaar je (in Nederland) momenteel op je energierekening door de huidige salderingsregeling. Tijdens zonnige dagen wek je meer energie op dan je zelf verbruikt, en wordt deze teruggeleverd aan het energienetwerk. Je elektriciteitsmeter houdt bij om hoeveel het gaat, en deze hoeveelheid wordt in mindering gebracht op de afgenomen elektra van je energieleverancier. Bij een prijs van € 0,22 per kWh (prijsindicatie augustus 2018) zorgen 12 zonnepanelen door de zelf opgewekte duurzame stroom voor verlaging van je energiekosten met ruim € 600 per jaar.

De huidige salderingsregeling zal echter volgens het regeerakkoord mogelijk in 2020 vervangen worden door een terugleversubsidie. Aangezien nog niet bekend is hoe hoog deze zal worden, is het moeilijk deze mee te nemen in de rekensom van het rendement van zonnepanelen. Voor woningeigenaars die nu al zonnepanelen op hun dak hebben liggen zal er overigens hoogstwaarschijnlijk een overgangsregeling komen.

De investering terugverdienen bij woningverkoop

Hoewel het lastig is om de precieze meerwaarde te berekenen, blijken zonnepanelen ook een positieve effect te hebben op de aantrekkelijkheid van een woning bij verkoop. Zo is uit onderzoek gebleken dat woningkopers de waarde van een huis met zonnepanelen bijna € 5500 hoger inschatten dan van een woning zonder. Daarnaast geeft ook nog eens ruim een derde van de ondervraagde woningkopers de voorkeur aan een huis met zonnepanelen.

Conclusie: Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2018?

Hoewel er veel onduidelijkheid is over de huidige salderingsregeling, zijn zonnepanelen ook in 2018 nog steeds een goede investering. Doordat de overheid in Nederland steeds meer inzet op minder gasverbruik zal het elektraverbruik toenemen, waardoor de prijs hoogstwaarschijnlijk verder zal stijgen. Doordat je minder elektra hoeft af te nemen van je energieleverancier en de installaties steeds goedkoper worden, zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar zijn zonnepanelen een rendabele investering, zeker vergeleken met de rente die spaargeld momenteel oplevert.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo