Second Home

Kopen in Spanje? Let op voor bedrog!

Kopen in Spanje? Let op voor bedrog!
Recent verschenen in de pers berichten over de veroordeling van een zelfbenoemd makelaar in Spanje, die naar verluidt mensen hun zuurverdiende spaarcenten ontfutselde door voorschotten te innen en eigendommen (die soms zelfs niet eens te koop waren) aan meerdere personen te “verkopen”. De gedupeerden werden echter nooit officieel eigenaar en het is zeer de vraag of ze ooit hun geld zullen terug zien.

Betekent dit dat je je als kandidaat-koper in Spanje in een mijnenveld begeeft? Natuurlijk niet, zeggen Caroline Trahé en Dirk Jacobs van ZYachting & Golf-Estates, toonaangevend makelaar aan de Spaanse Costa Blanca.
Je moet evenwel, net zoals in je thuisland, voldoende en afdoende voorzorgsmaatregelen nemen. Bij transacties waarmee grote sommen geld gemoeid zijn, duiken immers overal mensen met oneerbare bedoelingen op. Aangezien in Spanje het beroep van vastgoedmakelaar niet gereguleerd is en ook de notaris een andere verantwoordelijkheid heeft dan in andere Europese landen, moet je extra op een aantal punten letten.

Terwijl je eigen notaris thuis alle opzoekingen verricht over schulden en lasten die nog op de te verkopen eigendom rusten, alsook over het al dan niet respecteren van alle wettelijke en reglementaire bepalingen waaraan de eigendom moet voldoen, is dat in Spanje niet het geval. Hier acteert de notaris louter het akkoord tussen verkoper en koper over de prijs en over het goed in de staat waarin het zich bevindt.
Dit houdt ook in dat alle lasten en schulden de eigendom volgen en ten laste komen van de nieuwe eigenaar. Wanneer wettelijke en reglementaire bepalingen (bv. de bouwvergunning) niet werden gerespecteerd, gaat de aansprakelijkheid hiervoor ook over op de nieuwe eigenaar.

De beste manier om geen kat in een zak te kopen, is beroep te doen op een advocaat die gespecialiseerd is in vastgoedtransacties. De advocaat heeft een specifieke beroepsaansprakelijkheid en zal zich desgevallend ook moeten verantwoorden tegenover de balie waaraan hij verbonden is. Wanneer de advocaat de nodige opzoekingen heeft verricht, heb je als koper alle informatie die vereist is om een reglementaire eigendom vrij van schulden en lasten te kunnen kopen.
Laat je nooit overtuigen om een aankoop te doen zonder advocaat! Dit is een post waarop je absoluut niet mag besparen. Wanneer iemand je probeert te overtuigen dat dit helemaal niet nodig is, schuilt er waarschijnlijk een addertje onder het gras.

In de meeste gevallen wordt een eigendom aangekocht door bemiddeling van een makelaar. Een goed makelaar kent de regio, het vastgoed in zijn werkgebied en de gangbare prijzen. Met een goede en betrouwbare makelaar werken levert ontegensprekelijk een groot voordeel op. De aanleiding voor dit artikel was evenwel het zoveelste horrorverhaal in de Spaanse vastgoedgeschiedenis.
Hoe weet je nu of je makelaar een eerlijke en betrouwbare partner voor je is?

Caroline stelt verontwaardigd, dat er heel wat mensen zijn die in hun regio wat rondrijden en al dan niet in combinatie met hun hoofdbezigheid (klusjesdienst, verhuring, poetsdienst, etc.) proberen links en rechts een mooie cent bij te verdienen door kopers aan te brengen voor eigendommen die ze te koop weten. In sommige gevallen worden de kandidaat-kopers zelfs gerekruteerd bij een informeel gesprekje op café of restaurant, nadat de zogezegde makelaar hun gesprekken over een eventuele aankoop tersluiks heeft opgevangen. Uiteraard zijn dit geen reguliere makelaars. In het beste geval hebben deze mensen een website, maar meestal hebben ze zelfs geen kantoor.
Er zijn zelfs zogenaamde makelaars die hun zaakjes drijven met alleen een mobiele telefoon, een huurauto en een website, maar zonder kantoor. Wat te denken van iemand die zichzelf 15 jaar ervaring toeschrijft, maar er niet bij zegt dat dit ervaring is als toerist en niet als makelaar. Wat te denken van iemand die op zijn website voortdurend verwijst naar “een van onze makelaars” of “een van onze vastgoedadviseurs”, terwijl de man in kwestie alleen opereert.
Dit is niet alleen niet transparant. Het is gewoon niet eerlijk en je kan terecht de vraag stellen hoe eerlijk de rest van het koopproces dan zal verlopen. Waarom kan het problematisch zijn dat iemand alleen met een mailadres en/of een telefoonnummer werkt? Je kan ze alleen bereiken wanneer ze bereikbaar willen zijn. Duikt er een probleem op, dan kan het moeilijk zijn hen nog te pakken te krijgen.

Caroline en Dirk geven een paar eenvoudige tips om dit te vermijden:
  • Met wie je ook in contact komt, bezoek zijn of haar website. Een professioneel makelaar heeft zeker een website.
  • Kijk op de website waar de makelaar gevestigd is en, als je enigszins kan, bezoek ook zijn of haar kantoor. Als er geen vestigingsplaats vermeld is, dan is er meestal geen kantoor of wordt vanuit een privé adres gewerkt.
  • Kijk ook naar de contactgegevens van de makelaar. Als klant heb je minstens recht op een volledige naam (voor- en familienaam), een telefoonnummer, een mailadres, een functiebenaming en liefst ook een foto. Ontbreken de meeste van deze gegevens, wees dan op je hoede.
  • Zoek naar referenties op de website en vraag ook aan je makelaar of je een aantal van deze mensen mag contacteren. Iedereen kan door kennissen enkele getuigenissen op zijn website laten plaatsen, maar als je dit goed bekijkt en eventueel effectief een paar mensen contacteert, kan je waarschijnlijk wel de zeepbel doorprikken.
  • Een professioneel makelaar zal ook volgens geëigende procedures werken en je degelijke documenten voorleggen, zoals een bezoekdocument voor de bezochte eigendommen, een contract wanneer je een bod wil uitbrengen, een uitgebreide onderhandse akte met een correcte omschrijving van de eigendom en aanhorigheden wanneer je tot aankoop wenst over te gaan, etc.
  • Laat je in ieder geval elk document dat je ondertekent goed uitleggen en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt. Een professioneel makelaar heeft niets te verbergen en zal daar geen probleem van maken.
  • Tot slot: betaal nooit iets zonder dat duidelijk op papier staat wat je betaalt en waarvoor en betaal zeker nooit de volledige koopsom voordat je bij de notaris de authentieke akte kan ondertekenen en dus effectief de nieuwe eigenaar wordt.

Ook interessant