Op 30 al Spaans 2de verblijf: 2x zoveel leningen voor financiering

  BE   26 september 2017 Bron: Hip Estates
Op 30 al Spaans 2de verblijf: 2x zoveel leningen voor financiering
De Belg koopt almaar vroeger een 2de verblijf in Spanje. 1 op de 3 is tussen de 30 en 40 jaar oud. Op die leeftijd hebben de meesten niet genoeg eigen vermogen, maar met een lening en de inkomsten uit de verhuur kunnen ze hun Spaanse woondroom toch waarmaken. De cijfers van zowel de kredieten als de verhuringen zijn dan ook spectaculair gestegen.
Hip Estates, de grootste makelaar aan de Costa Blanca - de populairste regio bij de Belgen- rekende het uit: tien jaar geleden waren vijftigplussers veruit hun meest aanzienlijke groep kopers, maar vandaag is ruim de helft tussen de 40 en 50 jaar oud. Wat in de tabellen hieronder nog meer opvalt, is dat de groep 30-40-jarigen dit jaar goed is voor 32 procent van de aankopen.

“De jongere generaties staan anders in het leven. Ze willen hier en nu genieten en er het maximum uithalen. Alles draait rond beleving: leuke restaurants bezoeken, bijzondere gadgets aanschaffen en natuurlijk ook genieten in de zon. Spanje is daarvoor het perfecte land, want de prijzen liggen er nog altijd 40 procent lager dan de piek in 2007. Voor 125.000 euro heb je al een nieuw appartement met 2 slaap- en 2 badkamers”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates.

Wie koopt er, wie leent er en wie verhuurt er?
Wie koopt er, wie leent er en wie verhuurt er?
Bron: Hip Estates

Heropname of groepsverzekering

Dat geld hebben de meeste kopers niet op hun spaarboekje staan, maar door de goedkope leningen is dat niet nodig. “In vergelijking met tien jaar geleden wordt bij de 30- tot 50-jarigen dubbel zo vaak geleend. De meesten hebben al een krediet voor hun eigendom in België en kunnen aan mooie voorwaarden een heropname van het kapitaal bedingen.” Bij de 50-plussers was lenen vroeger uitzonderlijk, dit jaar doet 1 op 5 het. Zij maken gebruik van hun groepsverzekering. Leen Vermeulen van Hip Estates: “Het is onduidelijk of het bedrag dat via de groepsverzekering is verzameld in de toekomst nog in één keer zal uitbetaald worden of in maandelijkse schijven. Dat laatste willen veel mensen niet en daarom ondernemen ze nu al actie met hun geld.”

Naast de spectaculaire stijging van het aantal kredieten, valt ook op dat bijna iedereen die leent zijn tweede verblijf verhuurt. “Wie een huis boven de 250.000 euro koopt, leent niet en hoeft dus niet te verhuren. Maar in alle andere gevallen is het logisch, want zo worden de leningen afbetaald.” In de zomer en ook nog eens in de kerst- of paasvakantie trekt de Belg een week naar zijn tweede verblijf en de rest van het jaar brengen andere mensen er hun vakantie door.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 oktober 2022 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

850 euro per week

Dat de verhuur het goed doet, blijkt ook uit cijfers van de Spaanse immozoekertjessite Idealista. Die becijferde dat de huurprijzen het afgelopen jaar met 20,9 % stegen. “In de toeristische streken is de toename nog spectaculairder. Voor een flat met 2 slaap- en 2 badkamers betaalde je vier jaar geleden 450 euro per week in het hoogseizoen. Dit jaar was dat al 850 euro.”

Zeker van inkomsten

Hip Estates heeft nog enkele tips voor wie koopt met het oog op de verhuur. “In het zuiden van de Costa Blanca is er een groot tekort aan hotels, dus daar boomt de verhuur. Het beste kies je voor een goede locatie nabij het strand, waar je zeker bent van hoge inkomsten tijdens de zomer, of op een van de golfdomeinen, waar het bijna het hele jaar druk is. Voor het overhandigen en terugbrengen van de sleutels kun je samenwerken met een van de vele Vlaamse keyholders die in Spanje wonen.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo