Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Bron: Bouw & Wonen
Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie
Op het ogenblik dat een woning wordt geïsoleerd kiezen de meeste mensen er voor om hun dak te isoleren. Dit is geen onverstandige keuze, want via het dak gaat er heel wat warme lucht verloren. Dit gezegd zijnde geldt dit echter ook voor de muren. Warme lucht maakt namelijk een opwaartse beweging waardoor ze reeds bij de beweging via de muren voor een bepaald gedeelte uit de woning ontsnapt. Het isoleren van de spouwmuur zorgt er dan ook steeds voor dat de warme lucht veel beter in huis kan worden vastgehouden. Dit komt de energierekening al snel ten goede waardoor ook de terugverdientijd zeer sterk binnen de perken kan worden gehouden. Ben jij ook van plan om spouwmuurisolatie te laten plaatsen, maar zou je graag allereerst een duidelijk beeld willen hebben van de spouwmuurisolatie prijzen? In dat geval ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Hoeveel bedragen de spouwmuurisolatie prijzen?

Wanneer je een goed beeld wil hebben van de gemiddelde spouwmuurisolatie prijzen is het altijd een goed idee om eerst even te kijken naar de verschillende materialen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Wanneer we dit in de praktijk gaan bekijken zien we dat vooral minerale wol, EPS-parels evenals PUR-schuim worden gebruikt voor wat het isoleren van de spouwmuur betreft. Ben jij ook van plan om één van deze verschillende isolatiematerialen te gaan gebruiken? In dat geval kan de onderstaande prijstabel het raadplegen waard zijn.

Soort spouwmuurisolatieGemiddelde kostprijs
Minerale wolGemiddeld zo'n 17 à 20 euro
EPS-parelsGemiddeld zo'n 22 à 25 euro
PUR-schuimGemiddeld zo'n 28 à 30 euro

De aangegeven kosten zoals in de hierboven geplaatste prijstabel zijn steeds exclusief BTW. De kostprijs geldt bovendien per vierkante meter. De plaatsing van de spouwmuurisolatie is wel in de prijs inbegrepen. Dit betekent dat je op dit vlak geen rekening meer moet houden met een bepaalde meerprijs. Zo kan je extra onvoorziene kosten steeds voorkomen.

Hoeveel bedraagt de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Ondanks het feit dat het laten isoleren van de spouwmuur niet goedkoop is moet het gezegd dat er een significante energiebesparing mee kan worden gerealiseerd. Dit zorgt er voor dat je, je investering reeds na enkele jaren terug kan hebben verdiend. De terugverdientijd die geldt voor spouwmuurisolatie waarbij gebruik wordt gemaakt van glaswol, EPS of PUR ligt gemiddeld rond de 3 à 4 jaar. De precieze terugverdientijd waar je op kan rekenen is uiteraard wel altijd afhankelijk van meerdere factoren. Het gaat hierbij om:

 • Het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;
 • Het energieverbruik van de woning in kwestie;
 • De dikte waar de spouwmuur over beschikt;

Ondanks het feit dat de terugverdientijd dus steeds wordt beïnvloed door verschillende factoren blijft het bijzonder interessant om een spouwmuur te laten isoleren. Je realiseert er namelijk niet één keer een besparing mee, maar wel elk jaar opnieuw!

Alle voordelen van spouwmuurisolatie op een rijtje

Ben je nog niet helemaal overtuigd door de spouwmuurisolatie prijzen? In dat geval kunnen de vele interessante voordelen die zijn verbonden aan het laten isoleren van je spouwmuur je wellicht wel overtuigen. Wij hebben de belangrijkste voordelen die zijn verbonden aan het isoleren van je spouwmuur alvast even op een rijtje gezet.

 • Je geniet van een mooie besparing op je energiefactuur. Dit bovendien niet één keer, maar wel elk jaar opnieuw.
 • Het warmtecomfort in huis wordt aanzienlijk verhoogd. Dit het volledige jaar door. In de winter blijft de woning warmer terwijl ze in de zomer lekker koel wordt gehouden.
 • De energiebesparing, maar ook de premies waar je mogelijks aanspraak op kan maken zorgen er voor dat je, je investering reeds na enkele jaren hebt terugverdiend. Dit terwijl je uiteraard blijvend kan genieten van de energiebesparing.
 • Je bent verzekerd van een gezonder klimaat in huis. Dit niet in het minst omdat de kans op vochtproblemen aanzienlijk kan worden ingeperkt.
 • Er wordt een waardevermeerdering gerealiseerd voor je woning. Elke vorm van isolatie die wordt toegepast brengt een financiële meerwaarde met zich mee voor je huis. Het spreekt voor zich dat spouwmuurisolatie daar geen uitzondering op vormt.

Bovenstaande maakt duidelijk dat er heel wat interessante voordelen zijn verbonden aan het toepassen van spouwmuurisolatie in je woning. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je energie besparen en tegelijkertijd ook een bepaalde meerwaarde realiseren voor je woning? Dan is het absoluut de moeite waard om de plaatsing van spouwmuurisolatie te overwegen.
Bekijk ook wat de prijzen van dakisolatie zijn.

Premie voor spouwmuurisolatie

Ben je van mening dat de standaard spouwmuurisolatie prijzen die in rekening worden gebracht een beetje aan de hoge kant zijn? In dat geval is het altijd interessant om te weten dat je aanspraak kan maken op een premie of subsidie voor wat het isoleren van je spouwmuur betreft. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om jouw investering te verlagen, daarnaast heeft dit ook een positieve invloed op de terugverdientijd van je investering. Controleer dus altijd eerst de actuele subsidies of isolatie premies voordat je investeert in het isoleren van de spouwmuur van je woning.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo