Isolatie

5 meest gestelde vragen over buitengevelisolatie

5 meest gestelde vragen over buitengevelisolatie
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van buitengevelisolatie in België. Toch zitten veel huishoudens die overwegen te investeren in buitengevelisolatie nog met verschillende vragen. In dit artikel lees je de vijf meest gestelde vragen over buitengevelisolatie.

1. Wat zijn de voordelen van buitengevelisolatie?

Er zijn verschillende voordelen die buitengevelisolatie met zich meebrengt:

  • Verhoogt het wooncomfort: Wanneer de temperatuur van de muren en van de lucht binnen te groot is ontstaat er tocht. Wanneer de buitengevel geïsoleerd wordt, ontsnapt deze lucht niet meer.

  • Vermindering van schimmels en vochtproblemen: Wanneer er geen lucht meer in de tussenmuren komt verkleint dit de kans op koudebruggen. Dit voorkomt dat er geen condens meer plaatsvindt.

  • Waardevermeerdering van je woning: Wanneer je woning goed geïsoleerd is zorgt dit voor een lager energieverbruik. Op deze manier stijgt de waarde van je woning.

  • Oud huis in een nieuw jasje: Isolatiemateriaal wordt geplaatst tegen de bestaande muur. Je oude muur hoeft dus niet gesloopt te worden. Doordat je oude muur blijft staan kun je ervoor kiezen om je hele huis in een nieuw jasje te steken

De voordelen van buitengevelisolatie worden steeds uitgebreider. Houd er rekening mee dat de premies voor buitengevelisolatie tot 2020 worden afgebouwd. Wanneer je ervoor kiest om nu je buitengevel te isoleren, geniet je nog van een hoge en gunstige premie.

2. In welk seizoen kunnen de werkzaamheden voor het plaatsen van buitengevelisolatie het beste plaatsvinden?

Timing is belangrijk wanneer er buitengevelisolatie geplaatst gaat worden. Buitengevelisolatie werkzaamheden kunnen het beste uitgevoerd worden in periodes waarin het klimaat stabiel is. In de wintermaanden is het extreem koud en in de zomermaanden is het vaak extreem warm.
Deze uiteenlopende temperaturen werken bij het plaatsen van buitengevelisolatie niet in hun voordeel. De idealen seizoenen voor het plaatsen van buitengevelisolatie zijn de herfst en de lente.

3. Welke materialen worden er gebruikt bij het plaatsen van buitengevelisolatie?

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor het plaatsen van buitengevelisolatie. Welke materialen toegepast gaan worden hangt af van jouw situatie, jouw wensen en het oppervlak. Er zijn drie verschillende materiaalsoorten waarmee je buitengevel geïsoleerd kan worden. Zo kan je buitengevel geïsoleerd worden met steenstrips, crepi of spuitkurk. Wanneer je van een klassieke uitstraling houdt wordt er gekozen voor steenstrips Wanneer je van een moderne woning houdt zijn crepi en spuitkurk een goede keuze. Meer informatie over de verschillende materialen lees je op de pagina over buitengevelisolatie.

4. Wat zijn de kosten voor buitengevelisolatie?

Van deze drie materialen voor het plaatsen van buitengevelisolatie is het plaatsen van steenstrips de duurste methode. De steenstrips moeten op maat gezaagd worden en zorgvuldig geplaatst worden. Dit neemt veel arbeidsuren in beslag. Wanneer er gekozen wordt van spuitkurk zal je het voordeligst uitzijn.

Kosten buitengevelisolatie per m2

Type buitengevelisolatieRichtprijs
Steenstrips€ 150
Crepi80€ - 120€
Spuitkurk60€ - 80€

Wat de uiteindelijke prijs zal zijn voor het plaatsen van buitengevelisolatie hangt af van welk isolatiemateriaal je kiest, het oppervlak, de bereikbaarheid van je gevel en de uren die een specialist hieraan kwijt is. Om deze reden raden wij aan om gratis offertes te vergelijken voor buitengevelisolatie.

Door offertes te vergelijken kan je prijsoffertes vergelijken en in contact komen met (buitengevel)isolatie specialisten in jouw omgeving. Offertes vergelijken helpt op deze manier bij de te maken keuzes.

5. Krijg ik premie voor buitengevelisolatie?

Zoals hierboven is toegelicht is het het plaatsen van buitengevelisolatie een relatief prijzige investering. Daarentegen kan je genieten van de verschillende voordelen van buitengevelisolatie. Daarnaast maakt de Belgische overheid het mogelijk om een premie te krijgen. In België krijg je 15€ per m2 premie voor het plaatsen van buitengevelisolatie. Ook zijn er verschillende gemeenten die ook premies uitkeren. Deze premie komt bovenop alle andere premies. Dankzij deze subsidie kan je je woning tegen een lagere prijs energiezuinig maken.

Vergeet niet dat de premies voor energiebesparende investeringen tot 2020 gelijkmatig worden afgebouwd. Hoe langer je wacht, hoe minder premie je krijgt.

Ook interessant