Tuinaanleg en onderhoud

Tips voor het inrichten van je tuin

Tips voor het inrichten van je tuin
Het inrichten van de tuin is een inspannende, maar belonende taak. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe de tuin eruit gaat zien. Het is daarnaast altijd mooi meegenomen dat je in de zomer in een mooie en verfrissende tuin kan zitten. Toch blijkt het vaak lastig om een tuin in te richten. Er kan namelijk enorm veel worden aangepast. Waar moet je dan beginnen? In het volgende artikel geven wij een aantal tips voor de inrichting van je tuin!

Richt het in aan de grootte van je tuin

Wanneer je de tuin gaat inrichten is het erg belangrijk dat je de grootte van je tuin meeneemt in je plannen en ideeën. Sommige ontwerpen voor een tuin werken bijvoorbeeld beter bij een grotere tuin. Er zijn ook manieren om een kleine tuin groter te laten aanvoelen.

Wanneer je gaat kijken voor inspiratie voor je tuin is het dus van groot belang dat je of je tuin opmeet en daarbij meteen de afmetingen van je tuin noteert. Zo heb je in de toekomst altijd de afmetingen bij de hand. Met de juiste afmeting kan je zorgeloos gaan kijken voor tuinmeubilair en planten die passen binnen de omvang van je tuin.

Een kleine tuin inrichten

Bij een kleine tuin is het altijd een goed idee om het simpel te houden. Probeer niet te veel elementen te verwerken en kies één stijl als thema voor de tuin. Gebruik een kleinere variatie aan bloemen, anders lijkt het al snel rommelig.

Omdat je in een kleine tuin niet veel plek hebt voor veel planten zou je kunnen kijken naar planten die het hele jaar door mooi en gezond blijven. Zo ziet de tuin er altijd mooi en fris uit. Je hoeft bovendien minder tijd te besteden aan het plaatsen van nieuwe planten per seizoen.

Het is mogelijk om een kleine tuin groter te laten lijken. Bijvoorbeeld door donkere planten, zoals klimop, achter in de tuin te zetten. Lichtere planten zet je vervolgens vooraan de tuin. Zo creëer je een gevoel van diepte. In plaats van vierkante terrastegels zou je kunnen gaan voor langwerpige tegels waardoor de tuin groter zal lijken.

Een grote tuin inrichten

Voor een grote tuin is het belangrijk dat je niet met te veel thema’s en elementen gaat werken. Je hebt wellicht veel ruimte maar het kan al snel chaotisch ogen. Kies één of twee thema’s en probeer je daaraan te houden. Bijvoorbeeld een terrasgedeelte en een gedeelte met planten, bomen en andere elementen. Zorg er altijd voor dat hier een mooie overgang in zit want dan lijkt de tuin een stuk netter. Door bijvoorbeeld een sierpoort toe te voegen kun je hier toch een beetje mee spelen.

Bij een grotere tuin kan je werken met meer elementen en heb je ook de ruimte om te denken aan bijvoorbeeld tuinhuizen en grote vijvers. Hierdoor kan je de tuin een unieke uitstraling geven.
Met objecten zoals een tuinhuis wordt de tuin ook meer functioneel.

Een grote tuin inrichten betekent vaak ook meer kosten aan de verschillende objecten, zoals tuinhekken, en planten. Als je een grote tuin wil inrichten met een kleiner budget zou je voor goedkopere planten kunnen kiezen, zoals bessenstruiken.

Tips voor het inrichten van je tuin

Krijg advies van een hovenier

Het inrichten van een tuin kan veel met zich meebrengen. Je moet kijken naar de gezondheid van de bodem, bedenken welk thema zou passen bij het huis en moet daarnaast ook kijken naar de objecten die zouden passen binnen de tuin.

Je zou altijd advies kunnen vragen aan een tuinman. Hoveniers hebben namelijk veel ervaring met het werken in de tuin en kunnen persoonlijk advies geven over de inrichting van je tuin. Je kan daarnaast informatie winnen over de verschillende thema’s voor een tuin en welke objecten je zou kunnen overwegen.

Door het inhuren van een tuinman ben je dus gegarandeerd dat je een professionele inrichting van de tuin krijgt. Je kan alle hoveniers in Vlaanderen vinden op Tuinmangids.

Inrichten met een klein budget: hoe doe je dat?

Het is uiteraard ook mogelijk om een tuin in te richten met een klein budget. Hier is het vooral belangrijk dat je het ontwerp in detail gaat plannen voor je daadwerkelijk begint aan het inrichten van de tuin. Maak een tekening van de tuin, het liefst met correcte afmetingen en teken of noteer waar je bepaalde elementen wil.

Aan de hand van dit ontwerp kan je een lijst samenstellen met objecten en gereedschap dat je nodig hebt. Wanneer het niet binnen je budget past zou je kunnen kijken naar alternatieven. Wil je graag planten? Kies dan voor bessenstruiken, deze zijn vaak goedkoop en geven de tuin meer kleur.

Je zou eventueel zelf de meubels kunnen maken door gebruik te maken van gebruikt hout, zoals steigerhout. Om een oude schutting op te knappen zou je klimop en gaas kunnen gebruiken, dan ziet het er nieuw en kleurrijk uit.

Er zijn veel mogelijkheden om de tuin in te richten met een kleiner budget maar het is dus vooral belangrijk dat je alles voordat je begint met kopen eerst goed inplant en voorbereid.

Tips voor het inrichten van je tuin

Extra ruimte door het kappen van bomen

Het kan zijn dat er bomen in je tuin staan, deze zijn natuurlijk niet altijd gewenst. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de bomen te latten kappen. Door het kappen van de bomen krijg je meer ruimte in de tuin en in veel gevallen ook meer zonlicht. Met deze ruimte heb je meer plek om je tuin in te richten naar jouw wensen.

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om de bomen te kappen in je tuin. Op de website van de Vlaamse Overheid kan je lezen wanneer je een vergunning nodig hebt en hoe je deze aanvraagt.

Het inrichten van de tuin als inspiratie om het huis op te knappen

De bovenstaande tips zijn een uitstekende start om je tuin voorjaar klaar te maken. Wanneer je bezig bent met het inrichten van je tuin zou je ook alvast kunnen nadenken om andere renovaties aan het huis te laten uitvoeren. Een nieuwe inrichting van de tuin en het opknappen van het huis gaan vaak hand in de hand, zo zorg je namelijk voor een frisse nieuwe uitstraling waar je weer jaren van kan genieten. Je zou eventueel ook klein kunnen beginnen, zoals met het onderhouden van je schilderwerk in en om het huis. Wil je het toch liever eerst bij de tuin houden? Dan zou je bestrating kunnen overwegen.

Wil je liever het eerst bij de tuin houden? Misschien is dit artikel over buitenverlichting wel iets voor jou.

Ook interessant