Tuin

Tuinhek plaatsen: alle soorten en de kosten hiervan

Tuinhek plaatsen: alle soorten en de kosten hiervan
Tuinhekken bieden veiligheid en privacy. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld hout of aluminium. Het plaatsen van tuinhekken vereist enkele benodigdheden en kan een flinke klus zijn. In dit artikel lees je alles over tuinhekken en de kosten hiervan.

Waarom een tuinhek laten plaatsen?

We weten allemaal wel wat een tuinhek is, maar misschien heb je niet stilgestaan bij de voordelen van een tuinhek. Een tuinhek is namelijk niet alleen een manier om een tuin te verfraaien, maar heeft ook enkele praktische voordelen:

  • Met een tuinhek geniet je van meer privacy. Wandelaars en buren kunnen minder snel, of zelfs helemaal niet, meer in je tuin kijken. Zo kun je lekker in de zomer in je tuin zitten zonder het idee dat er mensen naar je aan het kijken zijn.
  • Heb je kinderen? Dan biedt een tuinhek extra veiligheid. Kleine kinderen kunnen niet over het tuinhek heen klimmen, zo weet je zeker dat er alleen wordt gespeeld in de tuin en de kinderen niet stiekem proberen weg te lopen.
  • Naast de veiligheid voor kinderen biedt een tuinhek ook veiligheid voor je inboedel. Inbrekers kunnen namelijk minder snel in tuinen komen met een tuinhek, vooral als het gaat om een tuinhek met decoratie aan de bovenkant.

Uiteraard kun je zelf ook een tuinhek plaatsen, maar een specialist inschakelen voor het plaatsen heeft ook voordelen. Zo is het vaak sneller klaar én hoef je zelf helemaal niets te doen.

Hoe worden tuinhekken geplaatst?

Het plaatsen van tuinhekken gebeurt in vijf stappen. Om een tuinhek te plaatsen zijn er enkele benodigdheden:

  • Een grondboor
  • Palen, het liefst aluminium
  • Schermsteunen, ook het liefst aluminium
  • Zelftappende boorschroeven
  • Gereedschap, zoals een boor en waterpast
  • De tuinhekken zelf natuurlijk

Wanneer je al deze benodigdheden hebt, kun je aan de slag. Als eerste maak je met de grondboor gaten voor de palen, doe dit op de juiste lengte van de tuinhekken. Hiervoor kun je het beste een rolmaat gebruiken. Dan vul je deze gaten met snelbeton en zet je de palen stevig in de grond. Hierna monteer je twee schermsteunen op de palen, dit doe je in combinatie met de zelftappende boorschroeven. Vervolgens maak je de tuinhekken vast aan de steunen met de zelftappende boorschroeven.

Schakel je liever iemand in om dit voor je te doen? Dan raden we Lucdriesen.be aan.

Tuinhek plaatsen: alle soorten en de kosten hiervan

Welke soorten tuinhekken zijn er?

Er zijn veel soorten tuinhekken, het verschil zit hem vaak in het materiaal. Er zijn drie veelgekozen materialen als het gaat om tuinhekken, dit zijn houten, ijzeren en composieten tuinhekken.

Houten tuinhekken

Hout is de populairste keuze, dit komt omdat hout over het algemeen de betaalbaarste optie is en goed past bij de uitstraling van een groene tuin. Bij een tuinhek wordt er gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout: hierdoor heb je geen last van houtrot of schimmel. Houten tuinhekken zijn ook goed te beschilderen.

IJzeren tuinhekken

Bij ijzeren tuinhekken kun je kiezen tussen spijlen- of sierhekwerk. Sierhekwerk is meer klassiek en biedt meer opties, het is compleet aan te passen aan je wensen. Een spijlenhekwerk is iets moderner. Een ijzeren tuinhek heeft weinig onderhoud nodig, laat je het tuinhek coaten heb je een volledige onderhoudsarme tuinhek.

Composieten tuinhekken

Composiet, of kunststof, is een stevig en licht materiaal. Het begint vloeibaar, dit maakt het makkelijk om zich aan te passen aan je specifieke wensen. Welke vorm of patroon je ook wil: met composiet is het mogelijk.

Tuinhek plaatsen: alle soorten en de kosten hiervan

Wat kost een tuinhek?

De prijs voor tuinhekken verschillen per materiaal. Als je de hekken laat plaatsen komen er ook nog kosten voor de vakman bovenop.

Voor een houten tuinhek van 100 bij 60 centimeter betaal je tussen de €30,- en €110,-. Deze afmetingen voor een ijzeren tuinhek bedragen €60,- tot €130,- en voor een composieten tuinhek €50,- tot €125,-. Voor de deur betaal je gemiddeld €20,- tot €40,- bovenop de prijs van alleen het hek.

Voor de montage moet je rekening houden met €15,- tot €20,- per tien meter.

Wil je een sierpoort laten plaatsen als toevoeging op de tuinhekken? Lees dan het artikel over het plaatsen van sierpoorten. Wil je meteen de tuin goed aanpakken? Lees dan de tips voor het inrichten van je tuin.

Ook interessant