Tuinaanleg en onderhoud

De 10 belangrijkste do's en don'ts voor een gezond gazon dit voorjaar!

De 10 belangrijkste do's en don'ts voor een gezond gazon dit voorjaar!
De lente komt eraan, en dat betekent dat het nieuwe gras seizoen weer voor de deur staat! De tijd waarin we een mooi groen en gezond gazon willen realiseren en onderhouden. Echter lijkt dit voor veel mensen een grote opgave, maar dat valt eigenlijk echt wel mee. Het gazon heeft slechts een paar dingen nodig. Met deze do’s en don’ts zorg jij voor het beste resultaat van jouw gazon aankomend voorjaar.

DO’S:


 • Gazon verticuteren
  Na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Hierdoor kunnen de graswortels niet goed ademen. Maar ze hebben wel frisse lucht nodig. Dit geef je ze door 1 à 2 keer per jaar je gazon te verticuteren. Met een speciale verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de harde moslaag van je gazon. Dit geeft je gazon de kans te herstellen en in goede conditie te blijven!

 • Gazon inzaaien
  Door het verticuteren ontstaan er kale plekken in je gazon. Deze werk je weg door graszaad bij te zaaien. Bewerk voor je gaat zaaien eerst de ondergrond. Dit doe je door bijvoorbeeld stenen en onkruid te verwijderen. Zo begin je met een mooi vlak terrein. (Bij)zaaien doe je het best tussen maart en september, in verband met de bodemtemperatuur.

 • Kalk strooien
  Voor een mooi gazon is één ding heel belangrijk: de juiste zuurgraad. Dit verbetert de bodemconditie en zorgt ervoor dat voedingsstoffen (zoals meststoffen) goed worden opgenomen. Heeft je bodem een lage pH-waarde? Strooi dan kalk op je gazon. Doe dit 2 keer per jaar. Aan het begin van het jaar in februari of maart en nog een keer aan het eind van het jaar in oktober of november.

 • Gazon bemesten
  Een gazon heeft voeding nodig. Je geeft je gazon deze voeding door 3 à 4 keer per jaar te bemesten. De eerste voeding geef je in het voorjaar. Herhaal dit vroeg in de zomer, laat in de zomer en nog een keer in het najaar.

 • Gazon maaien
  Voor een mooie dichte grasmat is het van belang dat je het gazon regelmatig maait. Van mei tot oktober dien je dit wat vaker te doen, bijvoorbeeld 1 keer per week.

 • Geef voldoende water
  Naast voeding heeft je gazon ook voldoende vocht nodig. Nu is dat in ons land meestal niet het probleem, maar bij lange droogte en in de zomermaanden dien je hier iets beter op te letten. Vergeet dus niet te sproeien.


DON’TS:


 • Te kort maaien
  Vaak staat het gras na 2 weken te hoog en maaien veel mensen het lekker kort, dan zijn ze er weer vanaf voor 2 weken. Dit is een slechte gewoonte en zorgt voor een enorme stressreactie waardoor het gazon een zwakke weerstand krijgt, er onkruid ontstaat en dus nooit vitaal wordt! Om een zwakke weerstand en onkruid te voorkomen maai gras nooit lager dan 5 cm en maai nooit meer dan ⅓ van het blad in een maaibeurt.

 • Niet bemesten in het najaar
  Vaak bemest men alleen in het voorjaar. Dit komt omdat het lekker weer is en men weer naar buiten wil. Na deze bemesting gebeurd er vaak niks meer tot het volgende voorjaar. Dit terwijl de najaarsbemesting eigenlijk efficiënter dan de voorjaarsbemesting is. Dit komt omdat het blad minder snel groeit in het najaar maar de wortels en de scheuten krachtig door groeien. Door te bemesten in het najaar geef je het gazon een boost in het voorjaar!

 • Te veel meststof in één keer
  Een veelgemaakte fout is te veel meststof toedienen. Er wordt dan gedacht meer mest = groener gazon. Niks is minder waar! Door overbemesting zal de plant meer blad ontwikkelen in plaats van wortels en bij te zware applicatie kan het zelfs het gazon verbranden.
  Lees de gebruiksaanwijzing van producten en volg deze, zo bereik je het beste resultaat.

 • Maaien met botte messen
  Botte messen scheuren het blad in plaats van het af te snijden. Hierdoor worden de topjes van het gras bruin en is het vatbaar voor ziektes. De kapotte plant is dan meer bezig met herstellen in plaats van zich te ontwikkelen. Toch parkeert 85% van de mensen de maaier na het seizoen in het tuinhuis zonder de messen onder handen te nemen!
  Slijp je messen voor elke lente en opnieuw voor de herfst.


Veel succes!

Ook interessant