Tuin

Dit kun je doen om de tuin voorjaar klaar te maken!

Dit kun je doen om de tuin voorjaar klaar te maken!
De temperatuur loopt weer langzaam op en vogels laten zichzelf weer zien. Het voorjaar komt weer in zicht! Een perfect moment om met je tuin aan de slag te gaan. Weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel lees je alles over de verschillende stappen die je kunt zetten om je tuin op te knappen voor het lekkere weer echt komt. Van opruimen, tot het gras maaien en planten zaaien. Dit zijn klusjes die veel tijd in beslag nemen, maar het resultaat mag er altijd zijn. Heb je geen tijd om je tuin zelf voorjaar klaar te maken en wil je een hovenier inschakelen? Daar geven we je graag meer informatie over!

Begin met een grote opruimbeurt

Voor veel mensen is de tuin een plek om lekker tot rust te komen en om volop van te kunnen genieten. Begin dan ook met het opruimen van je tuin voor een goed overzicht wat er allemaal moet gebeuren. Gooi takken, bladeren en ander tuinafval in de container en de eerste stap voor een tuin die klaar is voor het voorjaar is gezet! Heb je zelf geen tijd om je tuin aan te pakken? Je kan altijd een hovenier voor deze klus inschakelen! Op Hovenier.website lees je meer over de kosten van een hovenier en wat een hovenier voor jouw tuin kan betekenen.

Heb je nog geen idee wat je met je tuin wil gaan doen voordat je aan de opruimbeurt begint? We geven je graag wat tips voor het inrichten van je tuin. Ook met een klein budget kun je een tuin mooi inrichten zoals jij dat wilt!

Snoei je planten zodat ze straks weer volop tot bloei kunnen komen

Goed snoeien begint met goed gereedschap! Wanneer je een botte snoeischaar gebruikt kan een plant door schimmels aangetast worden. Dit komt doordat een botte snoeischaar voor rafels rond de snoeiwond zorgt.

Het is helemaal afhankelijk van de plant wanneer je die moet snoeien. De beste snoeiregel hiervoor is dat je alle struiken die na juni bloeien mag snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.

Maar denk er altijd om: maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Hou dus goed de weerberichten in de gaten of er niet alsnog winters weer op komst is!

Wist je dat steeds meer gemeenten een subsidie geven voor vergroening van je tuin? Vervang tegels door planten in je tuin! Met de Groenessubsidiewijzer kun je snel zien of er een subsidie in jouw gemeente beschikbaar is!

Geef ruimte om te groeien: Omwoelen en maaien

Je tuin omwoelen? Jazeker! Door de grond om te woelen krijgen de wortels weer voldoende zuurstof en hebben ze weer alle ruimte om water op te nemen. Net zoals planten is gras ook een levend product dat groeit. Maar hiervoor heeft het wel zonlicht nodig. En dat is meteen de reden waarom het belangrijk is om je gras altijd goed bij te houden als het op maaien aankomt. Lang gras laat een stuk minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten weinig ruimte krijgen om te groeien.

Tip van een hovenier: Zaai het gazon in voor een regenbui! Op deze manier trekt de mest snel in en dit scheelt jouw tijd, want je hoeft nauwelijks water te sproeien.

Wanneer begin ik met mijn gras te maaien?

Wanneer de weersomstandigheden normaal zijn kun je in maart beginnen met elke twee weken het gras te maaien. Vervolgens kun je vanaf april aanhouden om eens per 10 dagen te maaien.

Dit kun je doen om de tuin voorjaar klaar te maken!

hoe kun je de groene aanslag op bestrating verwijderen?

De groene aanslag die op klinkers en tuintegels ontstaat is in feite onkruid. Het zijn mossen en algen die goed groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Deze groene aanslag is makkelijk te verwijderen op een paar manieren:

 1. Groene zeep. Giet een sopje van warm water met groene zeep over je bestrating en laat het een uur inwerken. Vervolgens boen je met een harde bezem zo het terras schoon!
 2. Azijn. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag, zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Vul een emmer met water en azijn (in de verhouding 1:1) en schrob de hele bestrating met een harde bezem. Spuit het niet af, maar laat het goed opdrogen.
 3. Hogedrukreiniger. Heb je een hogedrukspuit in je bezit? Hiermee kun je ook je bestrating schoonspuiten! De nadelen zijn wel dat dit de toplaag van je bestrating kan aantasten en deze manier kan de voegen tussen tegels leegspuiten. Hierdoor moet je na het spuiten opnieuw voegzand aanbrengen.

Wanneer je tuinbestrating er weer netjes en schoon bij ligt kan het opvallen dat het buitenschilderwerk toe is aan een opfrisbeurt. Wist je dat het voorjaar de beste periode is om te schilderen? Lees meer over geschikt schilderweer in dit artikel.

Tijd voor creativiteit: Laat het zaaien en planten beginnen!

Wanneer je tuin opgeruimd, gemaaid en omgewoeld is en je tegels er weer netjes uitzien is het tijd voor de volgende stap. Laat je creativiteit de vrije loop gaan en ga opzoek naar wat voor bloemen en planten je in je tuin wil hebben. We geven een lijstje van de beste planten om in het voorjaar te planten:
 1. Vaste planten, struiken en bomen. In het voorjaar kun je vaste planten, struiken en bomen die in pot zijn gekweekt planten.
 2. Vorstgevoelige planten. Het voorjaar is de beste tijd om vorstgevoelige planten in de grond te zetten.
 3. Eenjarige planten, zomerbollen en zomerknollen. Plant deze soorten in de volle grond of in potten in het voorjaar, want deze planten zijn niet tegen vorst bestand.
 4. Kuipplanten. Kuipplanten zijn de niet winterharde tropische en exotische planten.

Heb je er al eens over nagedacht om je eigen groenten te gaan verbouwen? Het is al mogelijk om in het voorjaar te beginnen met zaden planten. Maar voor groenten geldt ook: kijk goed of de bodem niet te vochtig is. Een paar voorbeelden van geschikte groenten waarvan je in het voorjaar zaden kan planten zijn spinazie, snijbieten, erwten, aardappels en andijvie.

Heb je een kleine tuin of helemaal geen tuin? Overweeg om een groendak op je platte dak aan te brengen. Zo creëer je voor jezelf je eigen stukje groen. Je leest meer over groendak in de ultieme keuzegids voor dakbedekking.

Dit kun je doen om de tuin voorjaar klaar te maken!

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een hovenier?

Je tuin voorjaar klaar maken is een tijdrovende klus, maar het resultaat mag er wel zijn. Heb je zelf geen tijd om in je tuin bezig te gaan of bezit je geen groene vingers? Een hovenier neemt deze klus graag van je uit handen.

Een hovenier rekent een uurtarief of een vaste prijs per vierkante meter. Hou een prijs van €25,- tot €35,- in gedachten per vierkante meter voor onderhoud en snoeien van de tuin. Deze prijs is exclusief materiaal, zoals beplanting en tegels. Het uurloon van een hovenier ligt tussen de €35,- tot €70,-.

Zin om je tuin nog meer aan te pakken? Hier nog een paar leuke tips!

 • Geef je meubels een goede schoonmaakbeurt of koop leuke nieuwe kussens!
 • Hang vogelhuisjes en netjes met eten op en trek vogels naar je tuin toe. Zo geniet je elke dag van vogelgezang.
 • Koop nieuwe accessoires zoals potten, beelden en verlichting voor je tuin. Zo maak je je tuin helemaal je eigen plekje.
 • Tuinhekken zijn niet alleen mooi, maar bieden ook veiligheid en privacy.
 • Schaf een barbecue of pizzaoven aan voor in de tuin. Laat die heerlijke avonden met familie of vrienden maar komen!

Ook interessant