Tips voor een duurzame woning

Bron: Bouw & Wonen
Tips voor een duurzame woning
Het hele jaar door ontvangt men aanbiedingen voor de goedkoopste leverancier van energie. De ene leverancier nog duurzamer dan de ander. Prettig om te weten dat we zelf ook energiezuiniger kunnen leven en geld kunnen besparen met wat oplossingen. Met onderstaande tips kun je nu al beginnen en aan het van het jaar al een groot verschil op je eindnota verwachten.

Zuiniger met energie omgaan

EÚn van de belangrijkste tips is dat je als gebruiker beter moet leren omgaan met de energie die je opwekt. Het is zonde om energie die je opwekt onnodig te verspillen. Kies er daarom voor om vˇˇr het verwarmen je huis eerst van Ĺdrogeĺ lucht te voorzien. Dit houdt in dat je de vochtigheid in de lucht in huis eerst verwijderd. Vochtige lucht verwarmt namelijk minder snel als droge lucht. Een ander voordeel heeft meer betrekking op de gezondheid, vochtige lucht in huis is minder goed voor onze gezondheid. De beste manier om de vochtigheid in de lucht te verdrijven is met ventilatie.

Hr-ketel staat voor hoog rendement

Oude geisers en ketels zijn totaal niet voordelig en gebruiken erg veel energie. De beste cv-ketels zijn gebouwd op duurzaamheid en rendement. Een moderne cv-ketel of hoge rendementsketel is momenteel het zuinigste. De ketels moeten passen bij de woning, het huishouden en de warm water en verwarmingsbehoefte. Zo zorg je ervoor dat je niet een te grote ketel kiest met teveel vermogen. Je huis wordt zo niet sneller warm en verbruikt alleen maar meer gas. Een te laag vermogen is ook niet wenselijk, omdat je dan weer inlevert in comfort. Laat je dus goed adviseren!

Inzicht in energieverbruik met een slimme thermostaat

Als je bezig bent met een duurzame woning en het verbruiken van zo min mogelijk energie is het logisch dat je je energieverbruik wil bijhouden. Met dat inzicht kan je beginnen met besparen. Begin met de aanschaf van een slimme thermostaat, een thermostaat die via app op afstand te besturen is en die zich aanpast aan het gebruik van de verwarmingsketel. In de app is zichtbaar wat je energieverbruik is en kan je dus tijdig je energieverbruik aanpassen.

Zelf energie opwekken met zonlicht

De laatste tip is om zelf duurzame energie op te gaan wekken. Met een kleine investering kun je jaren lang gaan profiteren van je eigen energie die je gratis van de natuur ontvangt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor groene energie door zonlicht. Een andere aanpassing is een zonneboiler. De zonneboiler verwarmt het water door middel van zonlicht. Mocht de temperatuur te laag zijn, dan verwarmt de cv-ketel het water bij. De zonneboiler scheelt zoĺn 50% aan verwarmingskosten van het water. Interessant is dat bij de zonnepanelen en zonneboiler een subsidie wordt weggegeven. Een voordelige aankoop dus en uiterst duurzaam!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo