Ecowijken en gemeenschapsgevoel van Matexi op Mipim

  BE   8 maart 2017 Bron: Matexi
Ecowijken en gemeenschapsgevoel van Matexi op Mipim
Matexi zal van 14 tot 17 maart 2017 aanwezig zijn op Mipim (internationale beurs voor vastgoedprofessionals), een van de belangrijkste evenementen binnen de sector die jaarlijks plaatsvindt in Cannes. De buurtontwikkelaar zal er twee van zijn projecten presenteren: I-Dyle (Genappe) en Belle Vallée (Geldenaken). In beide gevallen maken ecologie en gemeenschap integraal deel uit van de voorzieningen en dit wil Matexi tijdens deze presentaties op de beurs in de schijnwerpers plaatsen.

Groene aanpak

I-Dyle (Genappe) bestaat uit de heropbouw van de voormalige industriesite van de suikerfabriek van Genappe in samenwerking met SARSI (Société d’Assainissement et de rénovation des Sites industriels du Brabant Wallon). Het project wordt in twee fasen ontwikkeld. In een eerste fase werd de wijk ‘I-Dyle’ volledig ontworpen in naleving van de criteria voor ‘duurzame wijken’, waaronder meer bepaald zachte mobiliteit, hulpbronnenbeheer, gemengdheid enz. De verkaveling telt 135 huizen en 9 flatgebouwen met 103 tot 122 appartementen. De tweede fase werd ontworpen om ontwikkeld rondom onder meer een nieuwe economische activiteitsperimeter: de ‘New Urban Pole’. Hier werd het herstel van de economische activiteit in de buurt beoogd, 20 jaar na de sluiting van de suikerfabriek.

Buurtontwikkelaar

Belle Vallée (Geldenaken) van zijn kant telt 350 woningen (114 huizen en 240 appartementen). De verkaveling werd ontworpen rondom een groene ruimte die getekend werd met het oog op de gehele site. Het landschapsaspect wordt benadrukt omdat het project kadert in een opmerkelijke topografie en oog heeft voor de integratie in het landschap. Belle Vallée omvat eveneens een systeem voor duurzaam regenwaterbeheer.

Twee nieuwe leefplekken

“I-Dyle en Belle Vallée zijn projecten die in hun omgeving zijn geïntegreerd en rekening houden met de natuurlijke kenmerken van de site waar ze worden ontwikkeld”, verklaart Corine Buffoni (Business Unit Manager Waals-Brabant). “Matexi creëert leefomgevingen en ontwikkelt geïntegreerde buurten. Wij beperken ons niet tot woningbouw, maar bieden de bewoners echt aangename leefruimten”, aldus Corine Buffoni. Matexi zet inderdaad sterk in op peri-urbane ontwikkeling om een antwoord te bieden op de nood aan woningen van morgen, in een logica van continuïteit van de bestaande centra.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo