Energie

5 tips om energie te besparen op een slimme & comfortabele manier

5 tips om energie te besparen op een slimme & comfortabele manier
Hoeveel energie verbruik je precies? Welke huishoudelijke apparaten zijn de veelvraten? Hoe kun je je zonne-energie nog optimaal benutten in de winter? Dankzij de tips van Niko doe je niet enkel het klimaat een plezier, maar ook je eigen portemonnee!

Nu is hét moment om je verbruik en productie aan te sturen met een slim automatiseringssysteem als Niko Home Control en de bijhorende Niko Home app. Je bespaart niet alleen energie en kosten. Je gaat ook een pak efficiënter met je energie om. Daarbovenop krijg je tot eind 2022 van Fluvius een premie voor de aankoop en plaatsing van Niko Home Control, als je het systeem gebruikt om toestellen die warmte produceren of opslaan slim aan te sturen.

1. Meten is weten

Om je energieconsumptie naar beneden te brengen, is het enorm belangrijk om inzicht te krijgen in je energieverbruik en -productie van je woning en al je individuele toestellen. Dankzij Niko Home Control kun je heel precies – in real time – nagaan hoeveel elektriciteit je verbruikt, hoeveel stroom je zelf produceert, hoeveel van je eigen stroom je zelf gebruikt en hoeveel je terug naar het net stuurt.

Je kunt starten met een eenvoudige oplossing voor jouw woning. Laat een professional de Niko Home Control starterskit energie installeren om te kunnen genieten van een premie van Fluvius. Het pakket bevat drie slimme stekkers die het verbruik van je toestellen meet en een draadloze slimme hub, die je kan koppelen aan de digitale meter. Na installatie kun je het energieverbruik van je toestellen controleren en ze vanop afstand in- of uitschakelen met de Niko Home app.

5 tips om energie te besparen op een slimme & comfortabele manier
De starterskit kun je op eigen tempo en op basis van je budget uitbreiden met extra functionaliteiten om je woning comfortabeler, veiliger en nog energiezuiniger te maken: detectoren die automatisch het licht uitschakelen, een alles-uitknop of tijdsschema’s om jouw verbruik te optimaliseren.

2. Spreid je stroomverbruik over de dag

Dankzij Niko Home Control spreid je je stroomverbruik over de dag en vermijd je dat je mee voor piekmomenten in het elektriciteitsnet zorgt. Belangrijk, want als je bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds die pieken mee veroorzaakt, ontvang je vanaf midden 2022 een hogere elektriciteitsfactuur.

5 tips om energie te besparen op een slimme & comfortabele manier

3. Wees altijd op de hoogte

Dankzij slimme energiemeldingen van de Niko Home app heb je toegang tot up-to-date en realtime-informatie over je verbruik. Zo krijg je een beter beeld van welke toestellen in je woning grootverbruikers zijn, wat je kan helpen je energiefactuur in te perken:

  • is er ergens abnormaal hoog/laag verbruik? (kan wijzen op een defect of verouderd toestel)
  • is er overproductie van zonne-energie? (je wil optimaal gebruik maken van je zonne-energie)
  • is er een piek in je verbruik? (je wil dan misschien bepaalde toestellen voorlopig uitschakelen)

4. Benut je zonnepanelen in de koudere maanden

Met Niko Home Control stem je je warmte- en elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk af op de stroom die je zelf produceert. Heb je zonnepanelen? Ook in de winter zijn ze nuttig! Sluit je Niko Home Control installatie aan op je SMA Sunny Boy of Sunny Tripower omvormer (van na 2015) om een overzicht te krijgen van je zelfgeproduceerde en zelfverbruikte zonne-energie.

En wanneer je je verwarming, elektrische wagen of wasmachine op geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers van Niko Home Control aansluit, kun je ze dankzij de solar mode in de Niko Home app automatisch laten inschakelen op elk moment dat je zonne-energie op overschot hebt of wanneer je je verbruik wilt spreiden.

5. Bespaar energie met Niko Home Control en krijg een premie van Fluvius

Heb je een digitale meter? Verwarm je elektrisch met een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming? En produceer je je eigen stroom via zonnepanelen? Dan is nu hét moment om je verbruik en productie aan te sturen met Niko Home Control, want tot eind 2022 krijg je van Fluvius een premie voor de aankoop en plaatsing van Niko Home Control. De premie van Fluvius bedraagt 50% van het factuurbedrag, met een maximum van 400 euro. Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen om ze te krijgen en de onderdelen waarvoor je de premie krijgt.

Ook interessant