Energie

Innovatieve onderconstructie maakt veel daken toch geschikt voor zonnepanelen

Innovatieve onderconstructie maakt veel daken toch geschikt voor zonnepanelen
Zonnegilde en Rable leveren eerste gezamenlijke project op bij GSF Glasgroep in Almere
Steeds meer bedrijven zoeken ruimte om hun panden en bedrijventerrein te verduurzamen. In de praktijk blijkt echter dat 52% van de platte daken van bedrijfspanden niet geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnegilde biedt sinds kort in samenwerking met Rable een oplossing die veel daken toch geschikt maakt voor panelen. De innovatieve onderconstructie van Rable steunt slechts op de spanten, waardoor het dak niet belast wordt en zonnepanelen toch geplaatst kunnen worden. In opdracht van hoofdaannemer Hemubo is deze constructie nu succesvol toegepast op het dak van GSF Glasgroep. De glasexpert zet hiermee grote stappen in haar duurzaamheidsambities.

Met meer dan dertig jaar ervaring geldt GSF Glasgroep als een van de meest innovatieve bedrijven in de glasindustrie-sector. Een recente mijlpaal in de groei van de onderneming is de verhuizing naar een nieuw pand in Almere. Een duurzame energiehuishouding stond hoog op de prioriteitenlijst, maar het dak van het bedrijfspand bleek ongeschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Reden voor hoofdaannemer Hemubo om op zoek te gaan naar een oplossing om dit toch mogelijk te maken voor GSF Glasgroep.

Innovatieve onderconstructie maakt veel daken toch geschikt voor zonnepanelen
Innovatieve onderconstructie maakt veel daken toch geschikt voor zonnepanelen

Gewicht verdelen

Volgens Gerard de Ruiter, directeur van Zonnegilde, is het een veel voorkomend probleem. Meer dan de helft van de daken van bedrijfspanden is niet sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. De onderconstructie van Rable biedt uitkomst. De Ruiter: "Rable produceert en levert de innovatieve onderconstructie, maar verzorgt zelf geen installatie, zodoende kwamen ze met deze vraag bij Zonnegilde uit."

De onderconstructie zorgt ervoor dat daken die niet sterk genoeg zijn, toch belegd kunnen worden met panelen zonder dat daardoor het dak inzakt met alle gevolgen van dien. En doordat het systeem alleen op de spanten steunt, is het ook mogelijk om grote stukken dak te gebruiken. De nieuwe constructie op het dak van het nieuwe pand van GSF Glasgroep, heeft nu de plaatsing van 464 panelen van 435 Wp mogelijk gemaakt, wat goed is goed voor ongeveer 200kWp of ca. 180.000 kWh.

Samenwerking


"Dit is het eerste succesvol afgeronde project in samenwerking met Rable. We hopen dat we met deze innovatieve oplossing in de toekomst meer bedrijven kunnen helpen," aldus De Ruiter. "Op deze manier komen meer platte daken in aanmerking voor zonnepanelen, wat een buitengewoon positieve ontwikkeling is voor bedrijven die hun energiehuishouding willen verduurzamen."