Verbouwen

Het dak van je huis vernieuwen: de beste tips

Het dak van je huis vernieuwen: de beste tips
Het dak van het huis is iets waar veel huiseigenaren liever niet te veel aandacht aan besteden. Want op het dak klimmen is niet ieders hobby. Een dakinspectie laten uitvoeren doen we ook liever niet, want stel je voor dat hieruit blijkt dat er groot onderhoud nodig is. Dat is niet goedkoop. Maar de andere kant is als je het dak tijdig laat herstellen dat het dan vaak wel tientallen jaren langer mee kan gaan. Als een complete renovatie toch nodig is, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst ga je op zoek naar een bedrijf dat de beste kwaliteit dakbedekking levert, zoals Dakenmarkt, een online bouwmarkt voor dakmaterialen.

Welk materiaal heb je nodig?

Je kunt EPDM dakbedekking bestellen bij Dakenmarkt, maar ook bitumen en PVC. Dit zijn veel gebruikte materialen om daken mee te bekleden. Veel Nederlandse daken hebben dakpannen, ook die kun je online bestellen. Let er dan wel op dat je het juiste formaat en de juiste kleur bestelt als je een del van de oude dakpannen wilt hergebruiken. Naast gewone dakpannen heb je ook zogenaamde nokvorsten nodig. Dit zijn de pannen die over de nok van het schuine dak liggen. Ze worden vastgezet met schroeven. Onder het dak, om het goed waterdicht te maken, wordt een loodschort gelegd. Ook wordt vaak zink gebruikt om het dakwater- en tochtdicht te maken.

Isolatie van het dak

Als het dak wordt gerenoveerd dan grijp je die gelegenheid natuurlijk aan om ook meteen isolatie te laten aanbrengen. Hierdoor verduurzaam je de woning en beperk je de stookkosten. Dak isolatie kan worden aangebracht onder de dakbedekking en bestaat vaak uit glaswol of houtwol. Maar er zijn ook andere materialen die voor isolatie kunnen worden gebruikt. Voor dakisolatie kun je onder bepaalde voorwaarden subsidie aanvragen bij de gemeente. Bewaar de factuur, deze is ook nodig bij het aanvragen van een energielabel voor de woning. Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis.

Dan ook maar meteen zonnepanelen?

Op het dak van een duurzaam huis horen zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Als je het dak vernieuwt en dus toch al bezig bent dan is het vaak het ideale moment om ook voor zonnepanelen te kiezen. Laat je goed informeren over het aantal benodigde panelen en de te verwachten opbrengst. Die is uiteraard afhankelijk van de ligging van het huis. Hoe meer zon de panelen kunnen vangen, des te hoger de opbrengst. Onder gunstige omstandigheden heb je de investering van zonnepanelen binnen ongeveer 7 jaar terugverdiend. Als je zonnepanelen hebt is het natuurlijk verstandig om stroom te gebruiken als de zon helder aan de hemel staat, zodat je maximaal van de opbrengst van de panelen kunt profiteren. Sommige energiemaatschappijen geven een terugleververgoeding voor stroom die je zelf niet nodig hebt en dus 'teruglevert' aan je energieleverancier. Ook de thuisbatterij, om stroom op te slaan voor later gebruik, is in opkomst.

Ook interessant