Nieuwbouw

Daktrim voor plat dak installeren

Daktrim voor plat dak installeren
Daktrimmen zijn essentieel voor de afwerking van platte daken, zoals die met EPDM dakbedekking of bitumen. Ze bieden bescherming tegen weersinvloeden en zorgen voor een strakke, professionele uitstraling. Wij leggen je graag uit hoe je een daktrim installeert zodat je dit succesvol zelf kan doen (of met een beetje hulp van een dakdekker).

Bevestiging van de daktrim

Een daktrim installeren kan heel eenvoudig zijn, als je maar de juiste stappen neemt. Het verschilt per type dakbedekking hoe je deze moet bevestigen. Wij lichten je graag toe hoe je dit doet voor een goed resultaat.

Bevestiging bij bitumen daken

Bij bitumen daken moeten daktrimmen mechanisch worden bevestigd aan de dakrand, vaak door middel van spijkeren of nagelen. Vervolgens wordt de bitumen dakbedekking over het horizontale brandvlak versmolten voor een waterdichte afwerking. Dit is vaak een manier die de doe-het-zelver liever niet toepast. Wij adviseren dan ook om bij een bitumen dak een specialist in te schakelen.

Bevestiging bij EPDM daken

Voor EPDM daken is een andere aanpak vereist. Deze aanpak is meestal goed te doen voor doe-het-zelvers. De EPDM dakbedekking moet over de dakrand worden gemonteerd, vervolgens druk je de daktrim op je dakrand. Het is belangrijk om onder het horizontale vlak (dus tussen de daktrim en de EPDM folie) een ril MS Polymeer kit aan te brengen. Dit zorgt voor de waterdichtheid. Tot slot boor je de dakrandprofiel ook vast met daktrimschroeven voorzien van waterdichte neopreen ring.

Kraaltrim voor een sierlijke afwerking

Een kraaltrim biedt dezelfde functionaliteit als een daktrim, maar met een ronde afwerking van het verticale zichtvlak. Dit zorgt voor een sierlijk effect, waardoor jouw dak een fraaie uitstraling krijgt. Vaak kiest men hiervoor bij een mooie overkapping of een schitterende veranda. Natuurlijk kan je ook voor een schuur of een ander gebouw een kraaltrim gebruiken.

Variatie in materiaal en kleur daktrim

Alle daktrimmen en kraaltrimmen zijn verkrijgbaar in brute onbehandeld aluminium, maar kunnen ook gepoedercoat worden in diverse kleuren. Zo kun je de afwerking van jouw dakrand aanpassen aan de stijl van jouw gebouw en persoonlijke voorkeur. Wat dacht je van een mooie zwarte strakke daktrim of een sierlijke kraaltrim in de kleur antraciet?

Een poedercoat-laag biedt naast een sierlijk effect ook extra bescherming tegen weersinvloeden en ander van buiten afkomend ongemak. Twee vliegen in één klap dus!

Gemakkelijk zelf te doen

Het installeren van daktrimmen lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste instructies is het gemakkelijk zelf te doen. Door stap voor stap te werk te gaan en gebruik te maken van hoogwaardige materialen, kun je jouw dak professioneel afwerken zonder de kosten van een aannemer. Helemaal voor een EPDM dak is dit prima te doen. Bij bitumen komt er vaak wel een aannemer of dakdekker om de hoek kijken.

Regelmatig onderhoud voor een langere levensduur

Om de levensduur van jouw daktrim te verlengen, is regelmatig controleren essentieel. Controleer periodiek op beschadigingen, scheuren of losse bevestigingen en laat indien nodig reparaties uitvoeren. Dit kan je zelf doen maar uiteraard ook uitbesteden. Schoonmaken kan met water of een neutrale zeep. Gebruik geen schurende middelen of sponzen.

Kies voor een kwalitatieve daktrim

Bij het kiezen van daktrimmen is het belangrijk om te investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Kies voor materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden en die een lange levensduur garanderen, zodat je jarenlang kunt genieten van een goed beschermd en mooi afgewerkt dak.

Twijfel je over welke daktrim het meest geschikt is voor jouw dak? Laat je dan adviseren door een professional. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste profielen en zorgen voor een vakkundige installatie wanneer je dit niet zelf doet, zodat jouw dak optimaal beschermd is.

Ook interessant