Algemeen

Stijging energiefactuur doet Belgen nadenken over energiebesparing

Stijging energiefactuur doet Belgen nadenken over energiebesparing
Foto: Recticel Insulation
Vandaag op Install Day roept Techlink, de nationale beroepsfederatie voor technieken en installatiebedrijven, de overheid op tot meer samenwerking met de sector om de Belgische klimaatdoelstellingen te behalen. Onderzoek* vanuit Techlink toont namelijk aan dat voor 1 op de 2 Belgen het kostenplaatje van energiebesparende installaties of maatregelen hen belemmert er gebruik van te maken.

Ondanks groeiend klimaatbesef, staat de Belg te weinig stil bij zijn energieverbruik

1 op de 2 Belgen geeft aan dat het milieu en klimaat hen motiveert om energiebesparende installatie of maatregelen te installeren in hun woning. Nochtans zegt 43% van de Belgen matig tot nooit stil te staan bij het energieverbruik van zijn woning. 82% zegt zelfs matige tot zeer weinig kennis te hebben over energiebesparende installaties en maatregelen, en voor 2 op de 5 is te weinig kennis een belemmering om dergelijke maatregelen te installeren.

“Een enorm groot aandeel van de Belgische bevolking heeft te weinig kennis over energiebesparende installaties en maatregelen. De link tussen het energieverbruik, het klimaat én de energiefactuur moet duidelijker worden gemaakt. De sector en de overheid moeten hier samenwerken om mensen bewust maken van de opportuniteiten die energiebesparende installaties brengen zowel op vlak van het milieu en klimaat, als hun portefeuille”, zegt Kris Van Dingenen, Algemeen Directeur bij Techlink.


Respondenten die aangaven al gebruik te maken van energiebesparende installaties, hebben meestal isolatie (73%) en efficiëntere huishoudtoestellen zoals toestellen met A-label, ledverlichting, … (76%). Slechts 10% zegt een warmtepomp te hebben en 8% gebruikt energie-managementsystemen (EMS) om hun energie zo goed en efficiënt mogelijk te beheren. “Veel consumenten weten niet dat dit een enorme opportuniteit is om hun energiefactuur te beperken”, zegt Van Dingenen, “Een EMS kan het energieverbruik en de kosten op een duidelijke en overzichtelijke manier in kaart brengen. Zo kunnen consumenten hun energieverbruik optimaal beheren. EMS spreidt het energieverbruik, bijvoorbeeld door de toestellen pas in te schakelen op momenten dat er veel energie is. Zo is het elektriciteitsnetwerk nooit overbelast en heb je het meest voordelige tarief.” Recent lanceerde Techlink – in samenwerking met F.E.E. – haar toekomststudie LINK2030 die de technologische en maatschappelijke trends in kaart brengt die de energietransitie stuwen en een enorme impact hebben op de installatiesector.

Kostenplaatje als grootste drempel

Voor meer dan de helft van de Belgen (52%) is het kostenplaatje een belemmering om gebruik te maken van energiebesparende installaties of maatregelen in hun woning. “We moeten hier de consument tegemoet kunnen komen, onze installateurs zijn klaar om energiebesparende installaties en maatregelen te installeren, maar de consument moet het kunnen betalen. De overheid moet hier samen met de sector out-of-the-box denken om mensen te stimuleren en te helpen de noodzakelijke energetische renovaties te kunnen uitvoeren, dit moet veel verder gaan dan enkel subsidies, andere fiscale instrumenten zijn ook nodig”, licht Van Dingenen toe.

Het onderzoek toont overigens ook aan dat Belgen gemotiveerd zijn zonder wettelijke verplichtingen. 26% gaf aan dat wettelijke verplichtingen hen motiveert te renoveren, maar van die groep zegt 71% dat indien er geen wettelijke verplicht zou zijn, ze toch nog gemotiveerd zouden zijn om energiebesparende installaties/maatregelen te installeren in hun woning.

Installateurs zijn de beste adviseurs voor consumenten

20% van de Belgen zegt al eens in contact te zijn geweest met een installateur die advies gaf over energiebesparende installaties. “Onze installateurs zijn de voorbije jaren al sterk gegroeid van installateur naar totaaladviseur die duurzaam advies kan geven aan consumenten. We moeten echter blijven investeren in het versterken van hun skills, zowel technische als digitale en communicatieve skills”, zegt Van Dingenen. “Er zijn enorm veel mogelijkheden om dit te doen, zelf organiseren we veel opleidingen maar 1 op de 4 Belgen geeft aan daar ook een rol te zien voor de overheid om meer aandacht te hebben voor scholing en opleiding van technici om voldoende instroom van vakbekwame installateurs te verzekeren.”

Install Day, de grootste vakbeurs van de installatiesector

Install Day, de grootste vakbeurs van de installatiesector, haalde meer dan 4.000 inschrijvingen dit jaar. Meer dan 200 fabrikanten en groothandels van elektro, HVAC, sanitair, … waren aanwezig om nieuwe producten en diensten voor te stellen. De focus van deze 4de editie lag op de energietransitie en duurzaamheid in de sector. Via verschillende presentaties van onder andere Dirk Van Evercoorden (ODE), Hans Verboven (Sustacon/UAntwerpen), Véronique Vens (VEKA) en Jan Caerels (Techlink) werd de impact van de energietransitie op de multifunctionele installatiesector duidelijk gemaakt en werden er praktische tips meegegeven om de opportuniteiten die de energietransitie brengt te grijpen.

*Representatief online-onderzoek bij 1002 Belgen in oktober via Buffl.

Ook interessant


Build for Life