Verwarming & Sanitair

Warmtepomp bij renovatie: een goed idee?

Warmtepomp bij renovatie: een goed idee?
Een warmtepomp raakt langzamerhand goed ingeburgerd. Dagelijks onderzoeken professionals wereldwijd hoe deze technologie nog efficiënter en zuiniger kan werken. Zeker met het oog op een goede energietransitie, blijkt een warmtepomp populairder dan ooit als toekomstgerichte investering. Plan jij binnenkort een grote renovatie? Overweeg dan een warmtepomp! We bespreken in dit artikel de verschillende opties.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

De warmtepomp wint dus aan terrein. Maar, waarom is dit zo'n goede toepassing? Een overzicht van de verschillende voordelen:
  • Duurzame keuze: warmtepompen gebruiken een natuurlijke bron (bv. buitenlucht) om je woning en sanitair water te verwarmen. Er komen doorgaans geen fossiele brandstoffen meer aan te pas, waardoor de CO2-uitstoot van je installatie aanzienlijk lager ligt.
  • Lagere energierekening: dankzij een warmtepomp bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Meer dan 80% van zijn energie haalt de pomp uit de omgeving, slechts 20% gaat naar elektriciteitskosten. Heb je dus zonnepanelen? Dan wordt een warmtepomp nog voordeliger!
  • Onderhoudsarm: een warmtepomp vergt minder onderhoud dan een reguliere cv-ketel. Deze tijdig laten nakijken, voorkomt problemen en reparatiekosten.
  • Subsidies & financiële voordelen: investeren in een warmtepomp is investeren in de toekomst. Voor renovatiewerkzaamheden geeft de overheid je alvast een flink financieel duwtje in de rug. Zo bespaar je ook op je warmtepomp kosten.


Welke warmtepomp bij renovatie?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar niet elk type is geschikt voor gebruik in bestaande woningen of bij renovatieprojecten. We overlopen hieronder 2 mogelijkheden en de meest geschikte oplossing:

OPTIE 1: kleinschalige renovatie

Geen grote renovatieplannen in het vooruitzicht? Of ben je op zoek naar een snelle en voordelige oplossing zonder al te ingrijpende verbouwingen? Kies dan voor een hybride warmtepomp.

Het unieke aan deze warmtepomp is dat je hem eenvoudigweg aansluit op de bestaande cv-ketel, leidingen en radiatoren. Dit vereenvoudigt de montage aanzienlijk. Doordat je slimme installatie vervolgens naadloos weet over te schakelen op gas, hoeft je woning nog niet super geïsoleerd te zijn. Daardoor is een hybride warmtepomp in bijna elke woning een geschikte (tussen)oplossing. Let wel, je cv-ketel dient nog in goede staat te zijn.

OPTIE 2: grondige energetische renovatie

Staat er al langer een grondige, energetische renovatie op de planning? Dan is de lucht-water warmtepomp de beste keuze!

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht met behulp van een buitenunit op het dak of aan je gevel. In vergelijking met de hybride warmtepomp is er dus geen cv-ketel meer nodig. Dit systeem is erg geschikt om zowel je cv-water als je sanitair water te verwarmen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden aan deze keuze: je woning moet goed geïsoleerd zijn en je verwarmt het best met lagetemperatuurverwarming (bv. vloerverwarming). Daarnaast is het bij deze all-electric warmtepomp interessant wanneer je je eigen groene stroom opwekt met zonnepanelen.

Welke warmtepomp is het meest geschikt voor mij?

Een warmtepomp is zeker en vast een goede optie bij een renovatie, maar het is natuurlijk belangrijk om meteen de juiste installatie in huis te nemen. Uiteindelijk baseer je je keuze het best op de volgende factoren:
  • Type renovatie: kadert je keuze voor een warmtepomp binnen een totaalrenovatie? Dan beantwoordt je woning zeker aan de minimale isolatienormen en kan je prima een lucht-water warmtepomp plaatsen. Wil je echter je pomp aansluiten op je bestaande installatie? Opteer dan eerder voor een hybride warmtepomp.
  • Budget: een hybride warmtepomp is aanzienlijk goedkoper dan lucht-water warmtepompen. Bovendien komen er bij het plaatsen van een hybride warmtepomp minder werkzaamheden aan te pas, wat bijgevolg de plaatsingskosten beïnvloedt.
  • Isolatiegraad woning: is je woning voldoende geïsoleerd of niet? Anders profiteer je allesbehalve van de energiezuinige en duurzame kwaliteiten van een warmtepomp. Algemeen geldt: eerst isoleren, dan pas hebben andere verduurzamingsmaatregelen nut.


Waarom win ik beter advies in bij een installateur?

Het meest geschikte systeem wordt volledig op maat van jouw woonsituatie bepaald. Daarbij zijn ook andere elementen belangrijk, zoals je warmtevraag, de grootte van je woning en je gezinssituatie. Het is daarom niet altijd eenvoudig om zelf een geschikte oplossing te vinden. Gelukkig helpt een installateur je graag uit de nood. Die is op de hoogte van alle aandachtspunten en zoekt samen met jou naar de beste warmtepomp voor jouw renovatieproject.

Ook interessant