Verwarming & Sanitair

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?
In dit artikel beantwoorden we een veelgestelde vraag over de werking van de warmtepomp. Er wordt steeds meer over gepraat en steeds meer woningen hebben een warmtepomp. Maar hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk?

Een warmtepomp is eigenlijk een slim apparaat dat helpt bij het verwarmen of koelen van je huis en het verwarmen van water, maar op een heel energiezuinige manier. Het werkt een beetje zoals een omgekeerde koelkast. In plaats van je eten koud te houden, haalt het warmte uit de lucht, de grond of het water buiten je huis en gebruikt die warmte om de binnenkant van je huis lekker warm te maken of om je water te verwarmen. En als het warm is binnen, kan het juist helpen om je huis af te koelen. Het mooie is dat het veel minder elektriciteit gebruikt dan traditionele verwarmings- of koelsystemen, waardoor het zowel slim voor je portemonnee als goed voor de planeet is.

Hieronder leggen we de basisprincipes uit van hoe een warmtepomp werkt:
  1. Warmte-opname: Een koudemiddel, een vloeistof die gemakkelijk verdampt en condenseert, circuleert in het systeem. Het begint bij de verdamper, waar het koudemiddel warmte opneemt uit de omgevingslucht, grondwater of de aarde (afhankelijk van het type warmtepomp). Deze warmte zorgt ervoor dat het koudemiddel verdampt.
  2. Compressie: De compressor zuigt de damp van het koudemiddel aan en comprimeert deze. Door de compressie neemt de temperatuur en de druk van het koudemiddel toe.
  3. Warmteafgifte: De nu hete koudemiddeldamp stroomt door de condensor, waar het zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van het gebouw, zoals radiatoren, vloerverwarming of luchtbehandelingseenheden. Terwijl het koudemiddel zijn warmte afgeeft, condenseert het en wordt het weer vloeibaar.
  4. Expansie: Vervolgens passeert de vloeibare koudemiddel een expansieventiel (of een soortgelijk apparaat), waar de druk verlaagd wordt. Dit proces koelt het koudemiddel verder af en het begint weer te verdampen, waarna het proces opnieuw begint.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die verschillen in de bron van de warmte en de manier waarop de warmte wordt afgegeven. De meest voorkomende typen zijn:
  • Lucht-water warmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem.
  • Lucht-lucht warmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze direct af aan de binnenlucht.
  • Grond-water warmtepompen: Deze halen warmte uit de grond en geven deze af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem.
  • Water-water warmtepompen: Deze halen warmte uit oppervlaktewater of grondwater en geven deze af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem.

Warmtepompen zijn zeer efficiënt omdat ze meer warmte-energie leveren dan de elektrische energie die ze verbruiken. Dit wordt uitgedrukt met de term 'coëfficiënt of performance' (COP), die de verhouding aangeeft tussen de hoeveelheid nuttige warmte die het systeem produceert ten opzichte van de hoeveelheid elektriciteit die het verbruikt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Meer duurzaamheid? Combineer de warmtepomp met zonnepanelen

Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen versterkt het duurzaamheidsaspect van je huis aanzienlijk, door een synergie te creëren die zowel financieel als ecologisch aantrekkelijk is. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waarmee de warmtepomp kan worden aangedreven. Dit proces verlaagt niet alleen de elektriciteitskosten, maar minimaliseert ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert de CO2-uitstoot.

De warmtepomp gebruikt deze groene stroom om efficiënt je huis te verwarmen of te koelen, waardoor je energieverbruik verder daalt. Bovendien, omdat zonnepanelen op zonnige dagen vaak meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, kan het overschot worden gebruikt om de warmtepomp te voeden of teruggeleverd worden aan het net. Dit maakt het mogelijk om een bijna of volledig energieneutrale woning te realiseren, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Ook interessant