B&W Verbouwen: Verwarming & Sanitair

Infrarood verwarming: de warmte van de toekomst

Infrarood verwarming, vaak beschouwd als de nieuwe generatie in huisverwarming, wint snel aan ...

EfficiŽnt verwarmen met hernieuwbare energie, dat loont!

In je BEN-woning moet je de beperkte vraag voor verwarming, warm water en eventueel koeling ...

Kinderwelzijn op de helling: dringend normen nodig voor schoolsanitair

Dat Belgische schooltoiletten vaak te wensen overlaten is algemeen bekend, maar vorig jaar ...

Alles wat je moet weten over waterontharders

Vind je het ook lastig om de kalkaanslag van je douchekop of keukenkraan te verwijderen? Of ...


Nieuwe verwarming of sanitair nodig? Op bouwenwonen.net krijgt u nuttige informatie die u op weg helpt de juiste keuzes te maken wat apparatuur en installatie betreft.

Verwarmingsketels

Comfort, economie en veiligheid zijn de sleutelwoorden voor tegenwoordige verwarmingstoestellen. De rendementsverbetering die wordt gerealiseerd in vergelijking met ketels van 15 jaar terug is procentueel enorm. Denk bijvoorbeeld eens aan moderne kachels in een gesloten systeem met warmte terugwin mogelijkheid of koppelingen van verwarmingssystemen met zonne-energie of volautomatische pellet kachels eventueel met een openhaard gekoppeld. Ergonomie is niet alleen in dit laatste voorbeeld een grote rol gaan spelen ook bij de centrale verwarmingstoestellen is uitstraling en koppeling met domotica een hot item. Vervanging van een oudere ketel heeft door de rendementsverbetering een korte terugverdien tijd. Het is de moeite om te vergelijken met de huidige systemen.

Lees ook: Verwarmingsketel vervangen: Energie besparen

Radiatoren

Energie efficiŽnte ergonomisch uitgebalanceerde radiatoren in alle RAL-kleuren beschikbaar hebben totaal niet meer gemeenschappelijk met de oude grijs- of bruine gietijzeren radiatoren. Vormgeving is natuurlijk belangrijk en de mogelijkheden zijn enorm. Denk eens aan een badkamer waar een radiator tegenwoordig de functie van artistiek verantwoord moet delen met efficiŽntie multifunctionaliteit! Niet alle radiatoren zijn water-radiatoren ook elektrische radiatoren zijn sterk geŽvolueerd zowel in vormgeving als in efficiŽntie. Binnen deze mogelijkheden uiteraard nog eens keuze uit de verschillende types met of zonder convector met een plaat of meer platen of ronde of platte buizen afhankelijk van de energiebehoefte, de ruimte en functionaliteit liggen alle opties open. Bij verwarming door middel van radiatoren kiest u automatisch voor veiligheid, efficiŽntie en een hoog rendement.

Warmtepompen

Warmtepompen als dat geen hot item is. Verschillen technieken: De zogenaamde lucht-lucht systemen en de systemen die gebruik maken van aardwarmte. In die laatste is weer een onderscheid tussen de verticale en de horizontale systemen die elk de warmte met de bodem uitwisselen. Afhankelijk van de situatie van uw woning zijn er vele milieubewuste mogelijkheden om uit te kiezen. Uw onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals olie of aardgas biedt u de mogelijkheid ook op termijn te besparen en ecologisch verantwoord te verwarmen of te koelen want deze systemen bieden tevens de optie airconditioning voor een gunstige prijs en een kleine ecologische ďfootprintĒ.

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen laten zich uitstekend combineren met klassieke verwarming systemen. Zij bieden een hoog rendement en daarnaast een grote dosis van comfort in het huis. Denk bijvoorbeeld eens aan voorverwarmd water voor de sanitaire toestellen. Omdat de warmte van thermische zonnepanelen wordt afgegeven aan een zonneboiler is het geleverde rendement per definitie hoger dan die van fotovoltaÔsche zonnepanelen die een extra conversie moeten doen. Het rendement van de huidige panelen stijgt nog steeds terwijl de prijzen blijven dalen. Let ook op subsidies die de totale investering sterk zullen verminderen en daardoor de terugverdientijd verkorten. Het onderhoud en de garantie zijn twee belangrijke zaken die u zeker in uw beslissing moet meenemen.

Waterbehandeling

Niet alleen bij eigen grondwater en hemelwater maar ook bij leidingwater of ďkraantjeswaterĒ is waterbehandeling van belang. Afhankelijke van de toepassing kan bij hard water in huis maar ook bij industriŽle toepassingen waterbehandeling van belang zijn. Ontkalken is een maar ook ont-ijzeren en omgekeerde osmose kan noodzakelijk zijn zeker als het geen, door de watermaatschappij voorgezuiverd water betreft. Zovele wensen zovele toepassingen. Bescherming van uw toestellen en bezittingen tegen kalk is wellicht het meest bekende. Nationale laboratoria en instituten zijn er om u te helpen bij het testen van de kwaliteit en de zuiverheid van het water. Naast het drinkwater kunt u ook het vijverwater laten testen om het vervolgens met behulp van chemicaliŽn of op natuurlijke wijze de juiste Ph waarde te laten krijgen. Het behandelen van afvalwater is een hoofdstuk apart.

Airconditioning

Airconditioning of klimaatregeling, geeft een ruime mate van comfort en kan goed geÔntegreerd worden in het verwarmingscircuit van de moderne woning. Zeker in combinatie met warmtepompen van zowel lucht-lucht als aardwarmte zijn er efficiŽnte en milieubewuste oplossingen voorhanden. Airconditioning is niet alleen het koelen van (te) warme lucht het zorgt voor een goed evenwicht tussen temperatuur, frisse lucht en vochtigheid, en kan zelfs de lucht zuiveren, zodat u zomers en Ďs winters kunt genieten van een perfect wooncomfort. Airco laat zich overigens perfect combineren met de nieuwste trends van verluchting en ventilatie van uw huis.

 

Nieuws over Verwarming & Sanitair

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo