B&W Verbouwen: Verwarming & Sanitair

De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd

Dreigende stroomtekorten en hogere elektriciteitsfacturen waren de afgelopen maanden voorpaginanieuws. ...

ISH 2019 Messe Frankfurt presenteert zich in een nieuw jasje

De ISH vindt zichzelf in 2019 zowel structureel als visueel opnieuw uit en zet hiermee een ...

Grohe en relayr bundelen hun krachten tegen waterschade

Grohe, 's werelds toonaangevende leverancier van sanitaire producten, en IoT-expert relayr ...

Tips voor het monteren van vloerverwarming

Steeds meer mensen hebben de voorkeur voor vloerverwarming. De voordelen van vloerverwarming ...


Nieuwe verwarming of sanitair nodig? Op bouwenwonen.net krijgt u nuttige informatie die u op weg helpt de juiste keuzes te maken wat apparatuur en installatie betreft.

Verwarmingsketels

Comfort, economie en veiligheid zijn de sleutelwoorden voor tegenwoordige verwarmingstoestellen. De rendementsverbetering die wordt gerealiseerd in vergelijking met ketels van 15 jaar terug is procentueel enorm. Denk bijvoorbeeld eens aan moderne kachels in een gesloten systeem met warmte terugwin mogelijkheid of koppelingen van verwarmingssystemen met zonne-energie of volautomatische pellet kachels eventueel met een openhaard gekoppeld. Ergonomie is niet alleen in dit laatste voorbeeld een grote rol gaan spelen ook bij de centrale verwarmingstoestellen is uitstraling en koppeling met domotica een hot item. Vervanging van een oudere ketel heeft door de rendementsverbetering een korte terugverdien tijd. Het is de moeite om te vergelijken met de huidige systemen.

Lees ook: Verwarmingsketel vervangen: Energie besparen

Radiatoren

Energie efficiënte ergonomisch uitgebalanceerde radiatoren in alle RAL-kleuren beschikbaar hebben totaal niet meer gemeenschappelijk met de oude grijs- of bruine gietijzeren radiatoren. Vormgeving is natuurlijk belangrijk en de mogelijkheden zijn enorm. Denk eens aan een badkamer waar een radiator tegenwoordig de functie van artistiek verantwoord moet delen met efficiëntie multifunctionaliteit! Niet alle radiatoren zijn water-radiatoren ook elektrische radiatoren zijn sterk geëvolueerd zowel in vormgeving als in efficiëntie. Binnen deze mogelijkheden uiteraard nog eens keuze uit de verschillende types met of zonder convector met een plaat of meer platen of ronde of platte buizen afhankelijk van de energiebehoefte, de ruimte en functionaliteit liggen alle opties open. Bij verwarming door middel van radiatoren kiest u automatisch voor veiligheid, efficiëntie en een hoog rendement.

Warmtepompen

Warmtepompen als dat geen hot item is. Verschillen technieken: De zogenaamde lucht-lucht systemen en de systemen die gebruik maken van aardwarmte. In die laatste is weer een onderscheid tussen de verticale en de horizontale systemen die elk de warmte met de bodem uitwisselen. Afhankelijk van de situatie van uw woning zijn er vele milieubewuste mogelijkheden om uit te kiezen. Uw onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals olie of aardgas biedt u de mogelijkheid ook op termijn te besparen en ecologisch verantwoord te verwarmen of te koelen want deze systemen bieden tevens de optie airconditioning voor een gunstige prijs en een kleine ecologische “footprint”.

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen laten zich uitstekend combineren met klassieke verwarming systemen. Zij bieden een hoog rendement en daarnaast een grote dosis van comfort in het huis. Denk bijvoorbeeld eens aan voorverwarmd water voor de sanitaire toestellen. Omdat de warmte van thermische zonnepanelen wordt afgegeven aan een zonneboiler is het geleverde rendement per definitie hoger dan die van fotovoltaïsche zonnepanelen die een extra conversie moeten doen. Het rendement van de huidige panelen stijgt nog steeds terwijl de prijzen blijven dalen. Let ook op subsidies die de totale investering sterk zullen verminderen en daardoor de terugverdientijd verkorten. Het onderhoud en de garantie zijn twee belangrijke zaken die u zeker in uw beslissing moet meenemen.

Waterbenandeling

Niet alleen bij eigen grondwater en hemelwater maar ook bij leidingwater of “kraantjeswater” is waterbehandeling van belang. Afhankelijke van de toepassing kan bij hard water in huis maar ook bij industriële toepassingen waterbehandeling van belang zijn. Ontkalken is een maar ook ont-ijzeren en omgekeerde osmose kan noodzakelijk zijn zeker als het geen, door de watermaatschappij voorgezuiverd water betreft. Zovele wensen zovele toepassingen. Bescherming van uw toestellen en bezittingen tegen kalk is wellicht het meest bekende. Nationale laboratoria en instituten zijn er om u te helpen bij het testen van de kwaliteit en de zuiverheid van het water. Naast het drinkwater kunt u ook het vijverwater laten testen om het vervolgens met behulp van chemicaliën of op natuurlijke wijze de juiste Ph waarde te laten krijgen. Het behandelen van afvalwater is een hoofdstuk apart.

Airconditioning

Airconditioning of klimaatregeling, geeft een ruime mate van comfort en kan goed geïntegreerd worden in het verwarmingscircuit van de moderne woning. Zeker in combinatie met warmtepompen van zowel lucht-lucht als aardwarmte zijn er efficiënte en milieubewuste oplossingen voorhanden. Airconditioning is niet alleen het koelen van (te) warme lucht het zorgt voor een goed evenwicht tussen temperatuur, frisse lucht en vochtigheid, en kan zelfs de lucht zuiveren, zodat u zomers en ‘s winters kunt genieten van een perfect wooncomfort. Airco laat zich overigens perfect combineren met de nieuwste trends van verluchting en ventilatie van uw huis.

 

Nieuws over Verwarming & Sanitair

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo