Energie

3 tips van een zonnepanelen-expert om je huis te verduurzamen

3 tips van een zonnepanelen-expert om je huis te verduurzamen
De afgelopen jaren is er volop aandacht voor het verduurzamen van je woning. Het staat hoog op de politieke agenda en steeds vaker zijn zaken als zonnepanelen het onderwerp van gesprek aan de keukentafel. De Nederlandse overheid wil dat Nederland in 2050 alleen nog maar duurzame energie gebruikt. Om dit te bereiken moeten we onze huizen verduurzamen. Oftewel, een duurzame woning is de toekomst. Wat kan jij zelf doen om nu alvast je woning te verduurzamen? We vroegen het een zonnepanelen-expert van Sungevity.

Tip 1: Wek zelf energie op met zonnepanelen

Als je denkt aan het verduurzamen van je woning, denk je al snel aan zonnepanelen. Logisch. Het is ook gelijk de meest zichtbare maatregel. Daarnaast kan je al snel overstappen op schone zonnestroom: het hebben van een geschikt dak volstaat. Met zonnepanelen draag je niet alleen bij aan het milieu, je bespaart ook fors op je energierekening. Momenteel heb je de investering vaak al binnen 6-7 jaar terugverdiend. Niet zo raar dus dat al veel daken voorzien van een set zonnepanelen.

Tip 2: Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning brengt al snel het gasverbruik met 30% omlaag. Het milieu en je portemonnee zullen je dankbaar zijn! Dat niet alleen, woningisolatie zorgt voor een fijn leefklimaat: warme voeten en gelijkmatige warmte in de winter en extra koel in de zomer. De drie meest voorkomende type isolatie-oplossingen zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor elk type huis is een passende manier van isoleren. Natuurlijk kunt u ook verschillende isolatie-oplossingen combineren. Voor alle isolatie-oplossingen kunt u landelijke en gemeentelijke subsidies aanvragen. Financieel aantrekkelijk dus! Bovendien gaan de woningwaarde en het energielabel erdoor omhoog. Een woning met isolatie is dus meer waard dan een niet-geïsoleerde woning.

Tip 3. Stap over op een warmtepomp

Heb je je woning goed geïsoleerd? Verminder dan je gasverbruik. Voor het verwarmen van je woning kan gebruik gemaakt worden van een warmtepomp.

Een populaire maatregel, mede door de riante subsidie. De warmtepomp is geen nieuwe uitvinding: de eerste warmtepompen werden al eind jaren ‘40 van de vorige eeuw ontwikkeld. Niet zo gek, want de techniek achter een warmtepomp is vergelijkbaar met en even simpel als die van een koelkast. In een koelkast wordt de warmte aan de binnenkant onttrokken, welke vervolgens wordt afgegeven aan de lucht buiten het apparaat. Zo daalt de temperatuur in de koelkast. Een warmtepomp doet ongeveer hetzelfde. Alleen onttrekt het systeem dan warmte uit de lucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de woning.

Weten of jij jouw woning kan verduurzamen met zonnepanelen? Ga naar de website van Sungevity voor meer informatie.

Ook interessant