Domotica

5 Smart Home toepassingen om energie te besparen

5 Smart Home toepassingen om energie te besparen
Loopt uw energiefactuur ook zo snel op? Loxone snelt u ter hulp! Naast ongeëvenaard comfort en veiligheid, kan een Loxone Smart Home uw energiemanagement ook optimaliseren.
De afgelopen jaren werd het meeste energie verbruikt aan verwarming en koeling, maar deze trend is recentelijk veranderd. Volgens onderzoek gaat meer dan een derde van onze energiekosten naar een combinatie van verlichting, huishoudtoestellen en elektronica. Hieronder vindt u 5 Smart Home toepassingen die u helpen uw elektriciteitskosten te drukken, en het beste is: u hoeft hier zelf niet over na te denken, uw woning doet dit automatisch voor u!

# 1 Bespaar tot 60% aan energiekosten door slim te verwarmen en koelen

Tegenover een conventionele woning met één systeem waarbij u geen controle heeft over de temperatuur in afzonderlijke ruimtes, biedt een Loxone Smart Home u in elke ruimte uw comforttemperatuur. Dit betekent dat u de ruimtes waar u niet aanwezig bent, niet langer verwarmt of koelt. Ook kan op die manier de comforttemperatuur per kamer ingesteld worden: een aangename 21°C in de woonkamer tegenover een koele slaapkamer van 18°C. Bij Loxone hebben we een slim verwarmings- en koelingssysteem gerealiseerd. Dit bespaart u tot 60% aan energie en biedt u daarbovenop nog eens overal uw ideale comforttemperatuur. Het verwarmingssysteem houdt rekening met uw wensen en behoeften en leert zichzelf te optimaliseren. Het biedt warmte in de koude wintermaanden en zorgt voor verkoeling tijdens hete zomerdagen (dankzij een slimme samenwerking met uw zonwering).

# 2 Verlichting: een besparingspotentieel van 30%

5 Smart Home toepassingen om energie te besparen

Om te besparen op verlichtingskosten is het belangrijk om te kijken naar de basis: het lichtconcept en het lamptype. LED-lampen zijn de nieuwste en meest energie-efficiënte lamptypes. De Loxone LED Spots bieden de hoogste energiezuinigheid en hebben een levensduur van +/- 25.000 uren (+/- 25j o.b.v. een gemiddeld gebruik van 2,7u/dag). Het lamptype alleen al laat u energie besparen. Wanneer daarbovenop nog eens de verlichting uitgaat wanneer u de ruimte verlaat, bekomt u een optimaal energiemanagement. Dankzij bewegingsmelders weet uw woning wanneer u een kamer verlaat. Zij zal dan automatisch de verlichting uitschakelen wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd.

Het aanpassen van de helderheid van uw verlichting kan u ook helpen om uw verlichtingskosten te drukken. Deze is afhankelijk van het tijdstip van de dag en de hoeveelheid licht dat binnenvalt in de ruimte. Hoe donkerder uw ruimte is, hoe groter de helderheid van uw lichten zal zijn. Wanneer de ruimte in veel natuurlijk licht wordt gehuld, dan wordt uw verlichting uiteraard niet ingeschakeld. Gedimde lichten met een lagere helderheid zijn niet alleen goed voor uw ogen, maar ze zijn ook energiezuinig. Wanneer u de Loxone LED spots dimt tot 20%, dan is het evident dat het energieverbruik van die spots maar beperkt is tot 20%. Het aanpassen van uw verlichting en het daaruit voortvloeiende optimale energie-management gebeurt dankzij Loxone volledig automatisch, u hoeft er zelfs niet meer over na te denken.

# 3 Tot 40% aan energie besparen via huishoudtoestellen en elektronica

Naast het in acht nemen van de verbruikskost en het energielabel bij de aankoop van huishoudtoestellen, is het uitschakelen ervan wanneer u uw woning verlaat zeer belangrijk. De stand-by modussen zullen u helpen om energie te besparen, maar ze zullen nog steeds energie vragen. Waarom schakelt u uw toestellen en elektronica niet eenvoudigweg uit? Dit gebeurt in een Loxone Smart Home volledig automatisch zonder dat u er bij dient stil te staan.

# 4 Zonwering: 30% energiebesparingspotentieel

5 Smart Home toepassingen om energie te besparen
Wanneer op een koude winterdag de zon toch schijnt, dan zal uw Loxone Smart Home de zonwering automatisch openen om uw woning te verwarmen met de gratis zonne-energie. In tegenstelling tot de koude wintermaanden, zal uw woning voor verkoeling zorgen door op zonovergoten zomerdagen de zonwering automatisch te sluiten om zo de hitte buiten te houden. Dit slimme samenspel tussen de zonwering en de binnentemperatuur helpt u tot 30% aan verwarmings- of koelkosten te besparen.

# 5 Efficiënt energiegebruik - bespaar tot 100%

Zonnepanelen, fotovoltaïsche panelen of kleine windturbines: er bestaan vandaag de dag al verschillende manieren om uw eigen energie op te wekken. Deze maken het mogelijk tot 100% energie te besparen. Een Loxone Smart Home helpt u hierbij, zij zal de geproduceerde energie managen en optimaal inzetten. Uw woning zal deze opgewekte energie automatisch gebruiken om de was te doen, de droogkast op te zetten of de vaatwasser te gebruiken. Dit allemaal automatisch en volledig gratis.

Heeft u al een elektrische wagen? Dan hebben wij goed nieuws voor u! Het oplaadsysteem kan geïntegreerd worden in uw Loxone Smart Home waardoor u gratis zonne-energie gebruikt om uw wagen op te laden.

5 Smart Home toepassingen om energie te besparen

Constante controle

Dankzij de Loxone App heeft u voortdurend een overzicht van uw energiegebruik en kunt u uw woning beheren. U krijgt energiestatistieken die u helpen om nog meer potentiële energiebesparingen op te sporen. Uw huidige elektriciteitsconsumptie- en productie binnen handbereik, op elk moment van de dag, waar u ook bent.

Meer weten?

Deze 5 manieren om thuis energie te besparen zijn maar enkelen van onze favoriete energie toepassingen. Er zijn er veel meer! Afhankelijk van wat u belangrijk vindt, zal uw Loxone Smart Home zich aanpassen aan uw behoeften.

Interesse om uw energiekosten te drukken? Maak dan nu een afspraak voor een gratis infosessie in onze Loxone demowoning. We laten u graag de werking van onze functionaliteiten in realiteit zien zodat u zelf kan zien hoe eenvoudig u energie kan besparen. Dit volledig vrijblijvend. Verspil dus niet teveel tijd en energie om uw project te starten en boek nu uw gratis infosessie!

Ook interessant