Duurzaam Bouwen

Connected home is sleutel naar energie-efficiëntie

Connected home is sleutel naar energie-efficiëntie
Energie besparen wordt vaak in één zin genoemd met goed isoleren. Maar het is veel meer dan dat. Doordacht omgaan met de elektrische installatie en energieverbruikers in de woning draagt ook sterk bij aan de besparing. In het connected home staan apparaten binnenshuis verbonden met een netwerk om gegevens uit te wisselen en helpt domotica de bewoners niet alleen om huishoudtoestellen slimmer te gebruiken, maar geeft het onder andere ook inzicht in het verbruik.

Energie besparen in onze manier van wonen en leven is één van de grootste uitdagingen waar de maatschappij vandaag voor staat. Het connected home kan een belangrijke bijdrage leveren in het realiseren van die doelstelling. Een slimme woning maakt het mogelijk het energieverbruik te beheersen en controleren met behulp van scenario’s. Tegelijkertijd geven de apparaten ons real time informatie over hun status, hun verbruik, … waardoor we er bewuster mee omgaan en tijdig kunnen ingrijpen bij een defect of voor het plannen van onderhoud. Hiermee kan in de woning op jaarbasis al snel tot 30% op de elektriciteitsfactuur worden bespaard.

De installatie van een connected home hoeft helemaal niet complex te zijn. Fabrikanten doen er alles aan om het gebruiksgemak van de consument te verhogen met overzichtelijke systemen en een eenduidige bediening. Bovendien gaat er ook aandacht naar de beveiliging van zijn gegevens. Zo biedt ook Schneider Electric verschillende oplossingen om efficiënt met energie om te springen. Een eerste optie is homeLYnk. De webserver biedt ongelimiteerde flexibiliteit en eenvoud. Het systeem is open en schaalbaar, wat programmeren eenvoudig maakt. homeLYnk maakt het beheer van de verlichting, zonwering, rolluiken, verwarming en airconditioning, maar ook de controle van het alarm en camera’s heel eenvoudig. Bovendien kan de gebruiker zijn energieverbruik gemakkelijk monitoren en plannen.

Voor veeleisendere gebruikers biedt Schneider Electric een gebruiksvriendelijke en gemakkelijk te installeren oplossing met U Motion. Deze voor alle apparaten uniforme gebruikersinterface met aanraakscherm laat toe heel intuïtief alle door KNX-beheerde functies in een gebouw aan te sturen. Apps maken het mogelijk het systeem ook aan te sturen vanaf een tablet of smartphone.

Toekomstvisie: ‘Life Is On’

Schneider Electric ziet een belangrijke toekomst weggelegd voor oplossingen die de woningeigenaar helpen om de technische installaties flexibel en energiebewust te organiseren. Het nodige bewustzijn tijdens het vormgeven van de bouw- of renovatieplannen, is de eerste stap in de goede richting. In de toekomst zouden dergelijke domoticatoepassingen kunnen bijdragen tot een vermindering van 20% van het totale energieverbruik voor particuliere woningen. Wanneer de ontwerpkeuzes (oriëntatie, materialen) van een gebouw beter worden afgestemd op het energiemanagement met het oog op een lager verbruik, dan kunnen zowel woningen als kantoren of residentiële gebouwen tot 80% efficiënter zijn, zonder aan comfort in te boeten. Als wereldspecialist in energiebeheer en automatisering investeert Schneider Electric meer dan 5% van zijn omzet in technologische innovatie voor een beter leefbare planeet. "Met Life is On bedenken we technologieën voor energiebeheer en automatisering die iedereen overal en altijd een rijker leven bezorgen. We investeren op grote schaal in innovatie. Het internet der dingen geeft ons de mogelijkheid om onze producten en systemen te connecteren met ons softwaregamma om een betere energiedistributie en meer energieconnectiviteit te kunnen bieden. Onze oplossingen zijn bedoeld voor verschillende markten, onder meer de particuliere woningen, de gebouwen, de gegevenscentra en de netwerken, de industrie, de regie en de infrastructuren", aldus Xavier Biot, Buildings Business VP van Schneider Electric.