Een huis met domotica

2 mei 2017 Bron: Bouw & Wonen
Een huis met domotica
Iedereen heeft het helaas wel eens. Je gaat van huis maar vergeet de voordeur of achterdeur op slot te doen. Als je in een wijk woont waar vaak inbraken plaatsvinden heb je sowieso al twijfels of je woning veilig is ongeacht het feit of de deur op slot is of niet. Of je vergeet de verwarming omlaag te doen, heel wat anders als een inbraak maar je voelt het wel in je portemonnee. Om deze situaties te voorkomen is domotica een oplossing. Door middel van het automatiseren van elektrische systemen in huis, wordt de kwaliteit van wonen verbeterd.

Wat is domotica?

Domotica is de automatisering van je huishouden. Dankzij de integratie van techniek, robotisering en automatisering is het mogelijk om bepaalde huishoudelijke apparaten met elkaar te laten Ďcommunicerení en zo op afstand te besturen. Domotica wordt ook smart home en home automation genoemd.

Slimme thermostaat en huisbeveiliging

Enkele domotica systemen worden vandaag de dag al regelmatig gebruikt. Zo is al jaren de slimme thermostaat onderdeel van vele huishoudens. De slimme thermostaat zorgt ervoor dat je je verwarming in huis op afstand kunt besturen via een app. Zo kom je nooit meer thuis in een ijskoude woning. Ook kan je op afstand de airconditioning afstellen en zelfs de verlichting uit- en aanzetten. Dit verhoogt niet alleen het comfort, het zorgt ook voor een efficiŽnter gebruik van energie.

Veiligheid met domotica

Domotica systemen zijn niet in alleen in het leven geroepen vanwege het gemak dat het met zich meebrengt maar ook om de veiligheid. Een beveiligingssysteem biedt de mogelijkheid om op afstand je woning in de gaten te houden via je smartphone. Zo krijg je een push notificatie op je telefoon als je alarm afgaat kun je live camerabeelden van je woning bekijken, waar je ook bent.

Voordelen van domotica

De toepassingen van domotica zijn eindeloos. Steeds meer mensen zien er ook de voordelen van in: gemak, comfort, veiligheid en efficiŽnt energiegebruik zijn doorgaans de redenen om voor domotica applicaties te kiezen. Welke elektronische apparaten die met elkaar kunnen communiceren gebruik jij al?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo