Domotica

Domotica in 2017: Trends, verwachtingen en inspiratie

Trendwatchers en futuristen praten en schrijven al decennia over de mogelijkheden van domotica. Wat eerst een ver-van-ons-bedshow leek, en praktisch niet altijd even haalbaar was, is nu realiteit. We kunnen onze huishoudtoestellen, verwarming, ventilatie en verlichting al moeiteloos aansturen vanuit onze zetel, of zelfs vanop het werk. Maar domotica gaat anno 2017 véél verder dan de thermostaat afstellen met je smartphone.

Domotica in de keuken

Veel van de jongste uitvindingen op het gebied van slimme woningtechnologie richten zich op de keuken. Dat hoeft niet te verbazen: de keuken is al sinds de uitvinding van de broodrooster en de koelkast een van de meest ‘technologische’ ruimtes van de woning. Wat we nu vaststellen, is dat almaar meer toepassingen worden uitgerust met slimme technologie. Een oven die jou vertelt wanneer het gebraad gaar is? Check. Een koelkast die je receptideeën geeft op basis van de restjes van afgelopen week? Check. En wat dacht je van een alles-in-één oven die zowel op hete lucht als op stoom werkt, en ook nog eens als microgolfoven dienstdoet? Check!

Domotica 2017 draait nog altijd om veiligheid

De cloud-based oplossingen van 2017 lijken in geen enkel opzicht op de stuntelige domoticasystemen van weleer. Of misschien toch in één opzicht: ze richten zich nog altijd in eerste instantie op veiligheid in huis. Hoewel er dus domotica bestaat om makkelijker te koken, energie te besparen of sfeer te scheppen, kiezen de meeste consumenten voor een domoticasysteem om zich veiliger te voelen.

Het traditionele alarmsysteem wordt aangevuld door meerdere toepassingen, zoals:
  • Bewegingssensoren
  • Een parlofoon die doorschakelt naar je smartphone
  • Brand-, rook- en waterlekmelders
  • Bewakingscamera’s waarvan je de beelden live op je smartphone kunt oproepen
  • Een ‘alles uit’-knop
  • Aanwezigheidssimulatie voor wanneer je op reis bent

Lees ook: Zo ontwerp je een kindveilig huis

Inspiratie nodig?

Op het vlak van domotica is er op dit moment heel veel gaande. Kijk maar naar het aanbod slimme thermostaten. Tegenwoordig heeft elke energieleverancier wel een eigen toepassing – denk aan Anna van Eni en boxx van ENGIE Electrabel – en dan zijn er nog tal van andere apps en toestellen op de markt, zoals de thermostaten van Nest.

Ons advies? Kijk kritisch naar de beloftes van elke producent, want – zoals Test-Aankoop uitwees – niet alle thermostaten leveren je daadwerkelijk meer comfort of een energiebesparing op.

Ook interessant