Domotica

6 effecten van muziek op ons lichaam en onze geest

6 effecten van muziek op ons lichaam en onze geest
Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven. Muziek betovert, ontroert, verbindt en roept herinneringen en emoties op. In deze blog zetten we de 6 effecten van muziek op je lichaam en brein op een rij.

Waarom luisteren we naar muziek?

Muziek is van alle tijden en van alle culturen. Je luistert naar muziek om je stemming te beïnvloeden, om jezelf uit te drukken en voor sociale verbinding. Bovendien wordt ook gezegd dat jouw muziekvoorkeur veel vertelt over jouw persoonlijkheid.

Hoe dan ook kunnen we zeggen dat muziek voor ieder van ons een verschillende betekenis heeft. Maar één ding is zeker: muziek heeft verschillende positieve effecten op je.

Hoe beïnvloedt muziek je lichaam en geest?

1. Muziek maakt slimmer

Kinderen in volle ontwikkeling die muziek beluisteren en bespelen, verbeteren de samenwerking tussen hun twee hersenhelften en hun concentratie. Bovendien verhogen ze hun IQ.

2. Muziek helpt tegen pijn

Tijdens het luisteren van muziek wordt de stof endorfine, een gelukshormoon, aangemaakt. Deze stof helpt tegen het gevoel van pijn, angst en stress. Steeds meer ziekenhuizen zetten muziek in en helpen zo de angst en pijn tijdens en na operaties te reduceren. Onderzoek in ziekenhuizen gaf ook aan dat patiënten die tijdens de operatie muziek luisterden, minder last hadden van angst en een lager niveau van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hadden.

3. Muziek werkt therapeutisch

Mensen met een aandoening zoals autisme, alzheimer, depressie of een hersenletsel kunnen gebaat zijn bij muziektherapie. Vaak zie je dat deze therapievorm wordt gebruikt in rusthuizen. Bewoners worden vrolijker en minder gestrest. Muziek is soms heel effectief in het oproepen van gevoelens, gedachten en herinneringen en kan je helpen om die emoties te benoemen en te verwerken.

4. Muziek beïnvloedt onze stemming*

Sommige liedjes hebben een kalmerend effect op ons en nemen negatieve gevoelens zoals angst, stress en zorgen van ons weg. Muziek heeft ook heel veel invloed op je lichamelijke gezondheid. Beide hersenhelften werken beter samen, de bloedsomloop verbetert en de hartslag verlaagt bij zachte muziek. Bij luide muziek pep je jezelf op en wordt dus de hartslag verhoogd.

*Muziek is niet het enige wat onze stemming beïnvloedt, ook kleuren doen dat.

5. Muziek stimuleert onze productiviteit

Vele mensen vinden dat muziek het werk leuker maakt en dat ze hierdoor productiever en creatiever zijn. Voor sportprestaties is zelfs bewezen dat de juiste muziek het gevoel van belasting en vermoeidheid vermindert. Dat is niet alleen een bevinding, maar ook effectief een feit. Dit komt door het volgende proces.

Allereerst komen de klanken uiteraard via je oren je hersenen binnen om uiteindelijk toe te komen in de hersenstam. Vervolgens worden in die hersenstam en het gebied hierrond hormonen/stoffen aangemaakt zoals serotonine. Deze stof zorgt voor het gevoel van opwinding, het gevoel dat je terug op scherp staat. Als laatste stap komen deze stoffen terecht in de hersenschors die, door deze stoffen, terug een boost krijgt waardoor je beter kan focussen en geconcentreerder kan doorwerken.

Belangrijke aspecten voor het verhogen van de productiviteit door muziek zijn het tempo, ritme en de songtekst van het liedje.

6. Muziek beïnvloedt onze smaak

Je hebt vast en zeker al eens muziek op de achtergrond horen spelen tijdens een etentje in een restaurant. Geen ondoordachte keuze. Het geluidsvolume en de muziekstijl kunnen de smaakintensiteit en gegenereerde omzet per tafel veranderen. Neem nu bijvoorbeeld een luid en snel liedje. Deze verhoogt de omzet per tafel, maar kan wel je smaakervaring verslechteren. Hoge noten in een liedje verhogen de ervaring van de smaak zoet.

6 effecten van muziek op ons lichaam en onze geest
Of je nu twee linkervoeten hebt of moves like jagger. Je merkt wat voor een positieve effecten muziek heeft op lichaam en geest. Draai de volumeknop dus maar open en strek die dansbeentjes of haal je beste karaoke skills boven.Liever dance or sing like nobody’s watching? Dat kan met de Loxone multimediasystemen. Deze geïntegreerde oplossing in een Real Smart Home roept een halt toe aan de ruimtelijke begrenzing van vroeger en riep al een lange tijd terug een multiroom audiosysteem in het leven. Zo ga jij volledig los op je favoriete muziek in de ene ruimte en je medebewoner luistert naar zijn of haar favoriete muziek in de andere kamer. Iedereen zet dus vol vertrouwen in zijn of haar favoriete ruimte de playlist op repeat.

Ook interessant