Woonprojecten

Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen

Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen
Antwerpen is traditioneel één van de steden die het moeilijk heeft om jonge gezinnen in de stad te houden. Om daarop een antwoord te bieden is het nieuwe project terhaven aan het Kattendijkdok helemaal ontworpen op maat van gezinnen. Door Antwerpse en Zweedse architecten de handen in elkaar te laten slaan, is een gebouw ontworpen met 67 appartementen die een pak ruimer zijn dan de traditionele nieuwbouw. Er is ook een glijbaan als trap naar de binnentuin en voldoende bergruimte voor (kinder-)fietsen en kinderwagens. "Op de plek waar we eigenlijk het duurste appartement met het mooiste zicht op het water konden voorzien, bouwen we net lager en komt er een gemeenschappelijke leefruimte waarvan álle bewoners en hun families kunnen genieten", zegt Kevin Dethier van projectontwikkelaar Dethier.

Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen
Schepen Annick De Ridder heeft het langverwachte startschot gegeven voor de voorbereidende werken van ​ "het meest gezinsvriendelijke bouwproject van Antwerpen". In 2019 werd door AG Vespa een wedstrijd uitgeschreven voor een project dat zich zou richten op een gezinsvriendelijke ontwikkeling in de opkomende Cadix-wijk. Van de 27 inzendingen sloot het voorstel van het Limburgse familiebedrijf Dethier het best aan bij de visie van de stad en de buurt.

"Vorig jaar openden we het tweede deel van het volledig vernieuwde Schengenplein. We hebben hier stevig vergroend en een slimme omgang met water gecreëerd én bovendien ook de nodige plaats voorzien voor knap maritiem erfgoed. Zo is dit niet alleen hét wijkplein voor de Cadixwijk, maar ook een nieuwe hotspot aan het water. Heerlijk om te vertoeven en wonen. Dankzij het 'stolp-principe' kunnen we in dit gebied investeren in onze openbare ruimte en buurtversterkende initiatieven met de opbrengsten van de percelen door AG Vespa."

Annick De Ridder, schepen van Stadsontwikkeling


Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen

Eigen karakter

Residentie terhaven, vlak naast het vernieuwde Schengenplein, omvat 59 ​ appartementen verspreid over vier woongebouwen met elk een eigen, uniek karakter. Er zijn ook nog 8 stadswoningen voorzien. Het project omvat daarnaast vier commerciële ruimtes die aansluiten op het Schengenplein, een groene binnentuin van bijna 500 vierkante meter, 445 vierkante meter gemeenschappelijke buitenruimte verspreid over twee daktuinen en twee ​ multifunctionele gedeelde ruimtes.

"Het gebouw zal op de vier hoeken telkens zeven bouwlagen hoog worden, met eigen ingang en karakteristieken. Tussenin wordt lager gebouwd, ook aan de waterkant, wat nochtans de duurste ruimte is. Maar we wilden verhinderen dat de binnentuin en de achterliggende appartementen niet maximaal van het zonlicht kunnen genieten. Bovendien kunnen we nu op de mooiste plek van het hele project een groot dakterras voorzien dat aansluit op een gedeelde polyvalente ruimte met keuken en allerhande faciliteiten. Op die manier kunnen alle bewoners genieten van het zicht op het water en het pas aangelegde nieuwe ponton."

Kevin Dethier, gedelegeerd bestuurder Dethier


Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen
Nieuwbouw terhaven komt net naast het verlengde Schengenplein en het nieuwe ponton in het Kattendijkdok.

Inspiratie uit Zweden

Inspiratie voor hun ontwerp vond projectontwikkelaar Dethier in Scandinavië. Door de Antwerpse BULK Architecten en het Zweedse General Architecture de handen in elkaar te laten slaan, ontstond een verfrissende visie op samenwonen die toch vertrouwd aanvoelt. De appartementen zijn op de eerste plaats een pak groter dan gemiddeld, van 120,140 tot 160 vierkante meter, en hebben twee, drie en zelfs vier slaapkamers.

"Binnen het aanbod is er een ruime variatie aan typologieën, gaande van studio's tot ruime vierslaapkamerappartementen. Het stadsbestuur legt op dat er minstens 30 procent appartementen met drie of meer slaapkamers zouden zijn, maar wij hebben gekozen voor meer dan 50 procent omdat we ervan overtuigd zijn dat daar zeker in een stad als Antwerpen nood aan is. Dat blijkt ook uit de voorverkoop. 20 van de 67 appartementen zijn al verkocht."

Philip Carens, hoofd projectontwikkeling Dethier


Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen
De groene binnentuin van 475 vierkante meter kan niet alleen met trappen maar ook met een glijbaan bereikt worden.


Glijbaan naar binnentuin

Iedere eenheid is uitgerust met een ruim privatief terras. Er is ook een groene binnentuin van 475 vierkante meter, die niet alleen met trappen maar ook met een glijbaan bereikt kan worden.

"De liften zullen breder zijn – handig voor kinderwagens maar bijvoorbeeld ook voor rolstoelgebruikers. Om fietsen aan te moedigen, voorzien we bovengronds een fietsenstalling voor 260 fietsen. Alle wagens verdwijnen wel uit het straatbeeld naar een ondergrondse parking met 87 plaatsen."

Philip Carens, hoofd projectontwikkeling Dethier


Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen
Twee gemeenschappelijke warmtepompen en zonnepanelen zorgen in combinatie met vloerverwarming en -koeling voor energiezuinige appartementen met een E-peil van maximaal 20. Voorts is het gebouw BREEAM-gecertificeerd, een label dat de duurzaamheid van het gebouw aangeeft. Niet enkel in technieken, maar doorheen het volledige bouwproces.

De grondwerken starten vandaag, tegen eind 2024 zou begonnen worden met de ruwbouw van de bovenliggende verdiepingen. In het najaar van 2026 zouden de eerste gezinnen hun intrek kunnen nemen. Dethier is zowel de ontwikkelaar als aannemer, de verkoop zal via Quares verlopen.

Eilandje in Antwerpen krijgt kindvriendelijke thuis voor 67 gezinnen

Ook interessant