Energie

De groene taxshift, wat kunnen we verwachten?

De groene taxshift, wat kunnen we verwachten?
De groene taxshift staat al een tijd lang op de agenda van onze regering, met als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot in België. Hierdoor zal er een belastingverschuiving plaatsvinden. Elektriciteit wordt goedkoper en gas en stookolie juist duurder. Momenteel verwarmt nog een grote meerderheid van de Vlamingen op aardgas. Maar verwarmen op fossiele brandstoffen is lang zo goed niet voor het milieu.

70% van de Vlamingen verwarmt vandaag de dag nog op aardgas, een grote ecologische vervuiler door de hoge CO2-uitstoot. De groene taxshift moet daar verandering in brengen. Door meer belastingen te heffen op fossiele brandstoffen, zoals stookolie en aardgas, en minder op elektriciteit wil de overheid het gebruik van elektriciteit meer aantrekkelijk maken. Momenteel is echter het omgekeerde nog van toepassing. Door zware heffingen ligt de elektriciteitsfactuur nog een stuk hoger waardoor de Vlaming niet gestimuleerd wordt om voor een milieuvriendelijk alternatief te kiezen.

Als de groene taxshift er komt zullen we ons huis meer op elektriciteit gaan verwarmen. Dit zal dan ook het ‘goedkopere’ alternatief worden. Het kan in dat geval geen kwaad om alvast na te denken over ecologische, duurzame oplossingen om je huis op te verwarmen.

Toekomstgerichte oplossingen

In de toekomst moeten we meer gebruik gaan maken van hernieuwbare energie. We kunnen daarvoor beroep doen op verschillende oplossingen zoals PV-panelen, (fotovoltaïsche zonnepanelen), zonneboilers en warmtepompen. Wanneer je bewust, duurzaam en toekomstgericht wil verwarmen, is een warmtepomp de beste oplossing. Warmtepompen zijn een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor cv-ketels op gas. Een warmtepomp verwarmt je huis en voorziet in warm water, terwijl er nauwelijks of geen gas wordt verbruikt. Door hun efficiënte manier van verwarmen, behalen warmtepompen ook hoge rendementen. Een warmtepomp is echter best een investering, gezien ze doorgaans duurder zijn dan de klassieke condenserende ketels op gas of stookolie. Maar door de groene taxshift, zou dat geen issue meer zijn. Want hoe goedkoper de elektriciteit, hoe interessanter de aankoop.

“De warmtepomp wordt een steeds interessanter alternatief voor gas, omdat de terugverdientijd steeds korter wordt. En hoe meer de overheid aanstuurt op efficiënte, duurzame energie, door de taks op elektriciteit terug te schroeven, hoe meer mensen ervoor zullen kiezen”, aldus Richard de Waal Directeur bij LG Air Solutions.

Ook interessant