Woonleningen

Woonkrediet: wanneer kies je best voor vaste kapitaalsaflossingen?

Woonkrediet: wanneer kies je best voor vaste kapitaalsaflossingen?
Heb je ervoor gekozen om voor je woonlening elke maand dezelfde maandlast terug te betalen, dan is dat erg eenvoudig en transparant. Maar soms zijn vaste kapitaalsaflossingen (ook wel degressieve maandlasten genoemd) een zinvollere oplossing. Wat zijn precies de voor- en nadelen van vaste kapitaalsaflossingen?

Voordelen van vaste kapitaalsaflossingen

Vaste kapitaalsaflossingen houden in dat je elke maand hetzelfde bedrag aan kapitaal terugbetaalt. Daarbovenop betaal je intresten af: in het begin van je lening meer dan op het einde. Met vaste kapitaalsaflossingen zal je dus in het begin van je woonkrediet meer afbetalen per maand (de som van kapitaal en intresten) dan naar het einde toe.

Dit levert je een belangrijk financieel voordeel op: doordat je sneller kapitaal afbouwt dan bij vaste mensualiteiten, zal je over de volledige looptijd minder intresten moeten betalen. Het totaalbedrag dat je over de volledige looptijd van je lening moet aflossen, ligt dan ook lager bij vaste kapitaalsaflossingen dan bij vaste mensualiteiten!

Nadelen van vaste kapitaalsaflossingen

Dat je maandlast doorheen de tijd daalt, lijkt aantrekkelijk, maar is in tegenstrijd met het normale verloop van een loopbaan. Zo zal je loon doorgaans hoger liggen naarmate je carrière vordert. Als je ouder bent, zal je dus wellicht meer financiële ruimte hebben dan in het begin van je lening. En dat is precies het omgekeerde van waarvoor je kiest bij vaste kapitaalsaflossingen of degressieve maandtermijnen: dan betaal je in het begin meer af dan op het einde …

Lening met vaste kapitaalsaflossingen simuleren: raadpleeg een kredietbemiddelaar

Laat exact berekenen of een woonkrediet met vaste kapitaalsaflossingen voor jou financieel haalbaar is of niet. Maak hiervoor een afspraak met een onafhankelijk kredietbemiddelaar in je buurt. Die zal luisteren naar je plannen en je financiële situatie in kaart brengen. Op basis daarvan gaat hij voor jou op zoek naar de lening die naadloos op jouw verwachtingen en budget aansluit. Hij zal ook je woonkrediet simuleren, zodat je meteen weet hoeveel je maandlast bedraagt doorheen de volledige looptijd van je hypotheeklening. Maak meteen een afspraak en vraag gepersonaliseerd advies.

Ook interessant