Hypothecaire lening: wanneer kies je best voor een vast maandbedrag?

  BE   Bron: Hypotheek.be
Hypothecaire lening: wanneer kies je best voor een vast maandbedrag?
Wil je een hypotheeklening afsluiten, dan kan je kiezen voor een vaste maandelijkse aflossing (ook vaste mensualiteiten genoemd) of voor vaste kapitaalsaflossingen. Wanneer is het verstandig om voor een vast maandbedrag te opteren?

Kies je voor vaste mensualiteiten, dan betaal je elke maand exact hetzelfde bedrag terug aan de bank. Dat maandelijks bedrag bestaat uit kapitaal en intresten. Bij vaste mensualiteiten betaal je in het begin van je hypotheeklening meer intresten terug en minder kapitaal. Naar het einde toe is dat omgekeerd. Maar het totaalbedrag dat je elke maand aflost, blijft identiek.

Vaste mensualiteiten biedt zekerheid

Zekerheid is dan ook de grootste troef van een keuze voor een woonkrediet met vaste mensualiteiten. Je weet hoeveel je elke maand moet betalen aan de kredietgever en kunt perfect berekenen of dit binnen je budget past.

Vaste maandlast groeit niet mee met je inkomsten

Naarmate je ouder wordt, zullen je inkomsten wellicht stijgen. Op zo’n moment zal het dus ook makkelijker zijn om wat meer terug te betalen dan in het begin van je loopbaan. Het is dus in zekere zin logisch om in het begin van de looptijd van je woonlening wat minder per maand aan aflossingen te betalen, en later wat meer. Met een vaste maandlast kies je hier dus niet voor: het maandbedrag blijft altijd gelijk, zodat dit zeker in het begin van je carrière wat zwaarder kan doorwegen. Die afweging moet je dus maken: wil je graag duidelijkheid, maar in de wetenschap dat je in het begin wat minder marge hebt? Kies dan voor een vaste maandlast.

Vaste mensualiteiten bij een vaste of variabele rentevoet

Een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden, is de vraag of je kiest voor een vaste of een variabele rentevoet voor je hypothecaire lening.
  • Opteer je voor een vaste rentevoet én voor vaste mensualiteiten, dan weet je vooraf hoeveel je elke maand zult moeten aflossen gedurende de volledige looptijd van je lening.
  • Kies je voor een variabele rentevoet en voor een vast maandbedrag, dan blijft je maandlast dezelfde tot het eerste herzieiningsmoment. Dat kan na één jaar zijn, maar ook na vijf of tien jaar, afhankelijk van de formule die je gekozen hebt. Wordt de rentevoet na een bepaalde periode herzien, dan gebeurt dit ook met je maandlast. Bij een stijging van de rentevoet zal je maandlast dus verhogen, bij een daling zal je maandlast lager liggen. Vervolgens blijft die maandlast dezelfde tot het volgende herzieningsmoment.

Aflossingstabel met vaste maandbedragen

Als je een hypothecair krediet afsluit, krijg je een aflossingstabel van de bank. Die bevat een overzicht van alle maandlasten die je gedurende de volledige looptijd van je krediet moet betalen (wel beseffen dat die aangepast kunnen worden als je een variabele rentevoet hebt). In de aflossingstabel zal je ook de verdeling zien tussen het kapitaal en de intresten die je terugbetaalt.

Vaste mensualiteiten berekenen: ga naar een kredietbemiddelaar

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar werkt met verschillende kredietgevers samen en zal voor jou op zoek gaan naar de oplossing die het best bij jou, je verwachtingen en je financiële situatie past. Hij zal ook je woonkrediet simuleren, zodat je meteen kunt becijferen of dit binnen je budget valt.

Maak meteen een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijke kredietbemiddelaar in jouw regio.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo