Vastgoed

Verzekeringen voor kopers en bouwers bij nieuwbouw

Verzekeringen voor kopers en bouwers bij nieuwbouw
Het bouwen van een woning is een behoorlijke investering. Zeker met de gestegen materiaalprijzen en arbeidskosten de afgelopen jaar. En best risicovol, want er kan van alles misgaan tijdens de bouw. Denk maar aan de vervelende gevolgen van een ontwerpfout of schade door een storm. Om het financiële risico af te dekken, zijn er gelukkig de nodige verzekeringen die afgesloten kunnen worden. Zowel door de kopers van de nieuwbouwwoning, als het bouwbedrijf of de aannemer. Om welke verzekeringen het onder andere kan gaan? Dat lees je hieronder.

Woningkopers: een woonverzekering of bescherming van financiële situatie

Voor woningeigenaren zijn er diverse verzekeringen verplicht, of in ieder geval zeer aan te raden.

Hoewel hun woning nog gebouwd moet worden, worden woningeigenaren allereerst door de hypotheekverstrekker vaak verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit is het onderdeel van een woonverzekering dat schade dekt aan alles dat vastzit in de woning. Denk aan het dak en de gevels, maar ook de keuken en de badkamer zodra deze geïnstalleerd zijn.

Is de woning helemaal opgeleverd en afgewerkt, en kunnen de nieuwe eigenaren er dan eindelijk heen verhuizen? Dan is het andere component van een woonverzekering - een inboedelverzekering - echt een musthave. De woonverzekering van Allianz Direct omvat zowel een opstal- als inboedelverzekering waardoor woningeigenaren in een keer klaar zijn.

Naast deze woonverzekeringen zijn er ook nog diverse verzekeringen die niet zozeer met de woning te maken hebben, maar wel met de financiering ervan. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering of hypotheekbescherming. Of het afsluiten hiervan nodig is, hangt af van de persoonlijke situatie.

Bouwers: diverse aansprakelijkheids- en bouwverzekeringen

Een ander deel van het risico dat komt kijken bij het bouwen van een woning, komt terecht bij de bouwers. Gelukkig kunnen aannemers of bouwbedrijven zich ook verzekeren tegen allerlei vervelende (financiële) consequenties.

Ten eerste zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen die van pas kunnen komen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is handig voor ingenieurs, architecten en anderen met een adviserende functie. De verzekering dekt vermogensschade, ontstaan door het geven van onvolledige of onjuiste informatie of advies. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt materiële, letsel- of gevolgschade tijdens de bouwwerkzaamheden. Een specifieke verzekering voor de bouw is de Construction Allrisk (CAR-verzekering). Hiermee is de bouwer verzekerd tegen onder meer schade die ontstaan is door een ontwerp-, bouw- of constructiefout.

Tot slot is er nog de insolventieverzekering. Hypotheekverstrekkers stellen deze vaak verplicht, zodat alle partijen de garantie hebben dat de woning gebouwd wordt. En dat hierbij een bepaalde kwaliteit gehandhaafd wordt.

Zorg voor duidelijkheid: wie loopt welk risico?

Zoals gezegd is met het bouwen van een woning vaak een behoorlijk bedrag gemoeid. Om vervelende financiële gevolgen uit te sluiten tijdens de bouw, is het belangrijk dat voor alle partijen duidelijk is wie welk risico loopt en hoe dit afgedekt kan worden met behulp van verzekeringen.

Ook interessant