Vastgoed

Een woonverzekering, wat is dat?

Een woonverzekering, wat is dat?
Met een woonverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis die kan ontstaan door brand, storm of bij waterschade. Ook je inboedel is daarbij meeverzekerd. Een woonverzekering is eigenlijk een alles-in-één-pakket waarbij je over meerdere verzekeringen beschikt, maar hiervoor een vaste premie per maand betaald. In dit artikel lees wat een woonverzekering dekt.

Wat dekt een opstalverzekering?

Als je een eigen huis hebt, dan is het afsluiten van een opstalverzekering verplicht. Dit is logisch, want als je huis afbrandt heeft de hypotheekverstrekker geen onderpand meer. Als je huurt hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis die je zelf niet had kunnen voorkomen. Je verzekering keert uit als je huis wordt getroffen door:
 • brandschade
 • blikseminslag
 • ontploffingsschade
 • wateroverlast
 • stormschade vanaf windkracht 7
 • vorstschade en neerslag
 • inbraak en diefstal

Wat dekt een opstalverzekering niet?

Een opstalverzekering dekt alleen schade die je niet zelf hebt veroorzaakt. Laat je bijvoorbeeld iets zwaars vallen op je dure natuurstenen vloer en er breekt een tegel, dan is dit niet verzekerd. Ook in het geval van achterstallig onderhoud keert de verzekering niet uit. Dat betekent dat als je jarenlang je dak niet hebt onderhouden en het stort in, dit niet vergoed wordt. Daarnaast stellen verzekeraars eisen aan de aard van de bouw van je woning. Hiermee wordt het materiaal waarvan de buitenwanden en het dak zijn gemaakt. Zo worden huizen met een rieten dak vaak uitgesloten.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen die niet vast aan je huis zitten. Een voorbeeld hiervan zijn je meubels, gordijnen, maar ook zaken als sieraden en audio- en videoapparatuur. Sommige inboedelverzekeringen dekken ook spullen die zich niet in je huis bevinden, maar buiten, zoals je tuinmeubels. De inboedelverzekering keert uit in het geval van:
 • brand
 • wateroverlast
 • inbraak
 • beroving
 • inbraak
 • storm
 • blikseminslag

De meeste verzekeraars hanteren de regel dat de nieuwwaarde van het product wordt vergoed, tenzij de dagwaarde op dat moment lager is dan 40% van de nieuwwaarde. In dat geval wordt de lagere dagwaarde uitgekeerd.

Wat dekt de inboedelverzekering niet?

Net als bij de opstalverzekering dekt de inboedelverzekering geen schade die wordt veroorzaakt door eigen schuld of door achterstallig onderhoud. Een inboedelverzekering is niet verplicht, zoals een opstalverzekering dat is, maar het is wel aan te raden. Op het moment dat er wordt ingebroken of er ontstaat een onvoorziene situatie, zoals wateroverlast, dan heb je altijd wat om op terug te vallen.

Hoe kun je het beste een woonverzekering afsluiten?

De meeste woonverzekeringen zijn pakketten die opgebouwd zijn uit meerdere verzekeringen die te maken hebben met zaken in- en om het huis. Een woonverzekering biedt in ieder geval een opstalverzekering en een inboedelverzekering aan, soms ook een aansprakelijkheidsverzekering. Vaak kun je je woonverzekering zelf samenstellen. Je kunt ook de opstalverzekering en de inboedelverzekering los van elkaar afsluiten. Het beste kun je opstal- en inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken. Daarnaast is het aan te raden om de verzekeringen af te sluiten bij één verzekeraar. Zo voorkom je gedoe over wie welke schade moet vergoeden. Ook krijg je te maken met maar een persoon die de schade afwikkelt.

Ook interessant