Verbouwen

Je inboedelverzekering upgraden na een verbouwing: wanneer is dit nodig?

Je inboedelverzekering upgraden na een verbouwing: wanneer is dit nodig?
Na een verbouwing neemt de waarde van je huis toe. Bijvoorbeeld als je een nieuwe badkamer of keuken hebt geïnstalleerd. Of als je een nieuwe vloer hebt aangebracht in de hele woning. Ook als je de woning hebt uitgebreid met een dakkapel of een serre hebt laten aanbrengen, is er sprake van een toename in waarde. Indien de inboedel wijzigt, is er doorgaans eveneens sprake van een verhoging van waarde. Denk maar aan nieuwe meubels, maar ook aan zonwering of aan een schutting in de tuin. Het is dan de vraag wanneer het nodig is om je inboedelverzekering aan te passen na een verbouwing.

Onderverzekering na verbouwing

De kans is groot dat er na het doorvoeren van een verbouwing en uitbreiding of aanpassing van de inboedel sprake is van onderverzekering. Dat betekent dat de dekking van de inboedelverzekering niet meer is afgestemd op de waarde. In deze situatie is het belangrijk om je inboedelverzekering een upgrade te geven. Dat is dan ook een goed moment om te kijken welke verzekeraar de beste opties heeft. Zo is het mogelijk om voor een inboedelverzekering bij Nationale Nederlanden te kiezen. Daarbij check je onder meer de dekking, maar ook de premie en het maximaal verzekerde bedrag. Na een verbouwing met toegenomen waarde is het belangrijk om onderverzekering tegen te gaan.

Verzekerde aangebrachte veranderingen

Er zijn inboedelverzekeringen, waarbij aangebrachte veranderingen onder de dekking van de polisvoorwaarden vallen. Bijvoorbeeld als je in een huurwoning nieuw laminaat hebt aangebracht. Of als je een schutting in de tuin hebt geplaatst. Of als je een eigen woning hebt, waarin je de vloer hebt vernieuwd. Dit zijn uiteraard geen grote verbouwingen, maar zorgen er wel voor dat de waarde toeneemt. Het is dan afhankelijk van je bestaande inboedelverzekering of dit soort typische veranderingen onder de dekking vallen. Is dat niet het geval dan is het raadzaam om te kijken of je inboedelverzekering een upgrade nodig heeft.

Check je huidige inboedelverzekering

Het is niet altijd nodig om de huidige inboedelverzekering aan te passen na een verbouwing. Het hangt af van de polisvoorwaarden en van de waarde van de huidige dekking of het nodig is om een aanpassing door te voeren. Naast de inboedelverzekering kan je te maken hebben met een opstalverzekering, zoals bij een eigen woning. Ben je van plan om je huis van een rieten dak te voorzien? Dat is een reden om met de verzekeraar contact op te nemen. Waarom? Omdat dit een type verbouwing is die extra risico’s met zich meebrengt. Bijvoorbeeld als er sprake is van brand. Bij een rieten dak is het risico groter en de schade eveneens als er brand is ontstaan.

Eigenaarsbelang bij verbouwing appartement

Heb je een eigen appartement en is er sprake van een VvE? In dat geval is er sprake van een opstalverzekering die doorgaans dekking biedt voor de oorspronkelijke en gemiddelde waarde. Als je dan een verbouwing doorvoert in je appartement kan het zijn dat de verzekeringsdekking niet meer voldoende is. In dat geval is het mogelijk om een inboedelverzekering met eigenaarsbelang af te sluiten. De extra’s in de vorm van doorgevoerde verbouwingen en veranderingen zijn in dat geval individueel verzekerd.

Ook interessant