Verbouwen

Tips voor wie tijdens een verbouwing in zijn huis blijft wonen

Je hebt net een huis gekocht en wil het graag renoveren. Je droomt van meer lichtinval in de woonkamer, een nieuwe vloer voor de slaapkamer en een moderne badkamer. Maar wat je vooral krijgt is stress en hoofdpijn. Zo hoeft het echter helemaal niet te lopen. Met deze tips leer je hoe je een verbouwing zorgeloos doorkomt, zodat je volop kan genieten van je nieuwe woonst.

Succesvol verbouwen: de voorbereiding

Een succesvolle verbouwing start bij een goede voorbereiding. Dit houdt in dat je de juiste vakmannen kiest om mee samen te werken en dat je op voorhand plant wat er precies moet gebeuren en hoeveel het zal kosten. Zeker wanneer je in je huis blijft wonen terwijl enkele kamers verbouwd worden, kan een verbouwing erg ingrijpend zijn. Maar geen nood: met deze tips overleef je de verbouwing zeker!

Overleven in je huis tijdens een verbouwing

Plan op voorhand alle logistiek. Waar zal je koken, slapen en je wassen? Wat gebeurt er met je meubels tijdens de verbouwing? Wat de meubels betreft, huur je best een box om ze in te stockeren, of je plaatst ze indien mogelijk tijdelijk in de garage. Dek de meubels die wel blijven staan af met plastic om ze te beschermen tegen stof. Zorg er zeker voor dat je tijdens de grote sloopwerken elders kan slapen. Zo begin je steeds uitgerust aan de soms stresserende dagen. OOk mentale voorbereiding hoort erbij!

De woonkamer verbouwen is niet zo ingrijpend, maar wat doe je als je tijdelijk geen keuken of badkamer ter beschikking hebt? De truc om zo’n verbouwing te overleven is om een kamer om te bouwen tot geïmproviseerde mini-studio. Plaats bijvoorbeeld in je slaapkamer ook een klaptafeltje, een microgolfoven en een campingvuurtje. Je kan je voorbereiden door de laatste dagen in je oude keuken te gebruiken om maaltijden te bereiden en in te vriezen. Het blijft behelpen, maar je zal op deze manier wel veel geld besparen. De kosten voor een hotel, uit eten gaan en extra transport worden immers snel over het hoofd gezien maar kunnen de totale kost van je verbouwing flink de hoogte in jagen.

Goede afspraken zorgen voor geslaagde verbouwingen

Goede relaties met alle partners verminderen de stress bij een verbouwing. Maak dus op voorhand goede afspraken met je aannemer of vakman. Niet alleen over het werk dat moet gebeuren maar ook over werkuren, wat er zal gebeuren als de werken vertraging oplopen, hoe hij toegang zal krijgen tot je huis, waar er materiaal opgeslagen kan worden, of er een mobiel toilet voorzien moet worden en nog veel meer. Breng ook je buren op de hoogte van je verbouwing en nodig hen achteraf zeker uit op een housewarming-feestje. Met al deze tips lukt het je vast om je verbouwing zonder al te veel stress te overleven!

Ook interessant