Vastgoed

Sociale huurwoningen in Nederland: alles wat je moet weten

Sociale huurwoningen in Nederland: alles wat je moet weten
Sociale huurwoningen zijn simpelweg huurwoningen die voor een lager bedrag aan worden geboden. Hierdoor zijn worden ze bereikbaar gemaakt, voor mensen die over niet voldoende financiële middelen beschikken om een woning in de vrije sector te huren. Deze woningen zijn meestal onder het behoud (en eigendom van) een woningcorporatie. Zo werd bijvoorbeeld het leegstaande V&D pand in het Nederlandse Almelo omgetoverd tot appartementencomplex, om ook mensen in dit segment een dak boven het hoofd te kunnen bieden. Om in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wachtlijst

Ten eerste moet je een bepaalde tijd op de wachtlijst van de woningcorporatie staan voordat je in aanmerking komt. In verschillende steden in het zuiden van het land is deze wachttijd 2 jaar. Veel jong volwassen schrijven zichzelf dus op 18 jarige leeftijd al in op de lijst. Op deze manier komen ze, wanneer ze uit huis gaan, gemakkelijker aan een woning. Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben lange wachtlijsten voor deze sociale huurwoningen. Om die reden verplaatsen veel woning zoekers hun zoektocht richting omliggende dorpen en steden.

Sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je ingeschreven staan bij de gemeente die bepaalt hoe de woningen worden verdeeld. Maar niet alleen de gemeente, ook de woningcorporatie verwacht dat je jezelf inschrijft om in aanmerking te komen. Zonder inschrijving; geen woning. De woningcorporatie die de woningen in eigendom heeft kan eisen stellen aan mogelijke huurders. Zo kan er gekeken worden naar je minimale inkomen of de gezinsgrootte. Je inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. De voorrang wordt vaak gegeven aan mensen die extra dringend op woonruimte wachten.

Huurprijs en inkomen

De maximale huurprijs van een sociale huurwoning mag €710,68 per maand zijn. Alle woningen boven dit bedrag vallen dus ook buiten de sociale huurwoning sector en zijn onderdeel van de vrije sector. Deze prijs wordt aangehouden om mensen met een laag of middeninkomen van een woning te kunnen voorzien. Je inkomen mag dan over het algemeen ook niet boven de €40.349 per jaar uitkomen.

Sociale huurwoningen in Nederland: alles wat je moet weten

Samengevat

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je dus aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Je mag niet meer dan €40.349 per jaar verdienen
  • Je moet ingeschreven staan bij zowel de gemeente als bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van de woningen
  • Je hebt een huisvestingsvergunning nodig (deze kun je aanvragen bij de gemeente)
  • Je moet voldoen aan de (eventuele) eisen die de woningcorporatie stelt

Ook interessant