Vastgoed

Huursubsidie in Vlaanderen: wat zijn de voorwaarden?

Is je huurwoning in slechte staat? Wil je graag naar een kwalitatievere woning verhuizen, maar kun je dat niet betalen? Dan kom je in Vlaanderen misschien in aanmerking voor een huursubsidie. Dat is een financiële tegemoetkoming in de huurprijs om mensen met een laag inkomen te ondersteunen als ze verhuizen van een onbewoonbare naar een goede woning. Maar wie komt daarvoor in aanmerking? We lichten de voorwaarden toe.

Komt u in aanmerking voor huursubsidie?

Aan de huursubsidie zijn allerlei financiële voorwaarden verbonden. Zo mag het inkomen van het hele huishouden drie jaar voor de aanvraag niet hoger zijn dan 17.500 euro. Per persoon ten laste komt daar 1.570 euro bij. Ook mag de huurprijs van de nieuwe woning niet hoger zijn dan 590 euro (al is dat in sommige gemeenten 649 euro). Opnieuw mag je daar wat geld bijtellen per persoon ten laste: 73,75 euro, tot maximaal vier personen.

Daarnaast zijn er voorwaarden verbonden aan de woning zelf. Het agentschap Wonen-Vlaanderen controleert of de oude woning er inderdaad slecht aan toe is, en of de nieuwe woning wel een verbetering is.

Ten slotte moet je je zes maanden na je aanvraag of na het begin van het nieuwe huurcontract inschrijven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Dat doe je bij een sociale huisvestingsmaatschappij die actief is in de gemeente waarnaar je verhuist.

Het bedrag in Vlaanderen

De huursubsidie bedraagt een derde van je maandelijkse huurprijs, maar is nooit hoger dan 125,57 euro. Per persoon ten laste wordt daar nog 20,93 bijgeteld. In sommige gemeenten ligt het bedrag hoger, dan krijg je maximaal 138,12 euro plus 23,02 per persoon ten laste.

Als extraatje krijg je naast de maandelijkse huursubsidie ook eenmaal een installatiepremie. Die bedraagt drie keer de maandelijkse huursubsidie en helpt je bij de verhuizing.

Wil je meer weten? Ga dan eens langs bij het agentschap Wonen-Vlaanderen in jouw provincie, of neem een kijkje op de websites www.wonenvlaanderen.be en www.premiezoeker.be

Ook interessant