Nieuwbouw

29 nieuwe sociale woningen in Hemiksem

29 nieuwe sociale woningen in Hemiksem
In de wijk Varenvelden in Hemiksem werd zopas de 2de fase in de bouw van nieuwe sociale eengezinswoningen voltooid. Sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning realiseerde er 10 huurwoningen als aanvulling op de eerder gebouwde sociale woningen die worden verhuurd. SBK Arro Antwerpen zorgde er bijkomend voor de bouw van 19 nieuwe sociale koopwoningen.

In de nieuwe woonwijk Varenvelden realiseerde De Ideale Woning eerder al de 1ste fase van sociale huurwoningen. Die bestond uit 3 meergezinswoningen met telkens 11 appartementen aan de Lelielaan en 2 meergezinswoningen met elk 4 appartementen aan de Rietweg. Daar komen in een 2de fase nu nog eens 10 huurwoningen bij.

De 10 nieuwe patiowoningen werden telkens per 2 gekoppeld en geschrankt opgetrokken ten aanzien van de Lelielaan. De eengezinswoningen zijn identiek aan elkaar. Ze verschillen enkel door hun inplanting. 6 woningen staan vooraan op de rooilijn. De overige woningen werden achterin geplaatst met de achtergevel op de rooilijn, aansluitend bij het daarachter gelegen openbaar domein. Het zijn ruime woningen met elk 3 slaapkamers.

Voor de buitenafwerking werd houten gevelbekleding gebruikt, met op het gelijkvloers enkele gevelaccenten in aluminium die aansluiten op de ramen. De houten gevelafwerking is doorgetrokken tot in de buitenste ommuring van de groep woningen. Elke woning beschikt over een ruime binnentuin met tuinberging en autostaanplaats. Voor de verdere uitrusting viel de keuze op enkele duurzame technieken: een hoogrendements cv-ketel, een zonneboiler met zonnecollectoren op het dak (2 stuks per woning), doorgedreven isolatie, een vraaggestuurd ventilatiesysteem en een groendak voor elke woning.

“We hebben bij deze woningen extra ingezet op duurzaamheid, groene energie en isolatie. Zo zullen de bewoners minder moeten betalen aan energiekosten én dragen we ons steentje bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezonder klimaat”, aldus Dirk de Kort, voorzitter van de raad van bestuur van De Ideale Woning.

De bouwwerken voor de 10 nieuwe patiowoningen startten in februari 2016. Half november werden ze opgeleverd. Het bouwbedrijf Everaert-Cooreman uit Overmere voerde de werken uit. Zoals bij de 1ste fase tekende het Atelier M Architects + Planners (Ma+P) uit Brussel ook nu de plannen. Aan deze werken hangt een prijskaartje van 1,66 miljoen euro (exclusief BTW).

29 nieuwe sociale woningen in Hemiksem

Ook extra sociale koopwoningen in wijk Varenvelden

In 2011 liet SBK Arro Antwerpen in de wijk Varenvelden in Hemiksem al 18 eengezinswoningen bouwen, die allemaal verkocht werden. Daar komen in een 2de fase nu nog eens 19 nieuwe sociale koopwoningen bij. ‘Varenvelden II’ werd gerealiseerd volgens de plannen van Tweestroom Architecten. Het was het winnende ontwerp van de architectuurwedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect, in 2012 georganiseerd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De bekroonde architecten omschreven hun ontwerp zelf als “eenvoud in baksteen”. Het verwijst naar de traditionele baksteenindustrie in de Rupelstreek.

De nieuwe koopwoningen van Varenvelden II hebben 3 tot 5 slaapkamers en zijn dus ideaal voor grotere gezinnen met kinderen. Elke woning beschikt over een ommuurde voortuin (met een claustrawand) en ook een ruime achtertuin. Parkeren kan eenvoudig in de carport aan elke woning, evenwijdig met de achtertuin. Hier zijn ook de tuin- en fietsenberging voorzien.

In de koopwoningen werden enkele duurzame technieken toegepast: een hoogrendements cv-ketel, doorgedreven isolatie, een vraaggestuurd ventilatiesysteem en een groendak voor elke woning. Qua energieprestatie voldoen de woningen ruim aan de geldende normen.

Aannemer DCA uit Beerse ging in oktober 2015 van start met de bouwwerken. De 19 nieuwe woningen zijn voorlopig opgeleverd en ondertussen ook allemaal verkocht. De totale kostprijs bij oplevering bedroeg 2,79 miljoen euro.

Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning: “De samenwerking met SBK Arro Antwerpen is vrij uniek en we zijn dan ook heel tevreden over de goede manier van werken.”

Project Abdijstraat-Delvauxstraat nog in uitvoering

De oude school die destijds gelegen was aan de Abdijstraat in Hemiksem, werd door De Ideale Woning aangekocht en in 2010 gesloopt. Hier is een nieuwbouwproject met 4 woonblokken nog in volle uitvoering. Woonblok A telt 12 appartementen met 1 slaapkamer. Woonblok B bestaat uit 5 woningen met 2 slaapkamers. Woonblok C omvat 9 appartementen met 1 slaapkamer en 1 appartement met 3 slaapkamers. Woonblok D tot slot heeft 13 appartementen met 2 slaapkamers. Verscheidene appartementen zijn voorbehouden voor bewoners van Pegode.

De 3 appartementsblokken zijn uitgerust met een lift. Er is ook een ondergrondse garage voorzien. Hatrik Architecten uit Antwerpen ontwierp het gehele project. De bouwwerken zijn in handen van aannemer Sogiaf NV uit Kontich. De kostprijs bij bestelling bedroeg 3,55 miljoen euro (inclusief BTW). Het startsein voor de werken werd gegeven in december 2015. Het einde was voorzien in augustus van dit jaar. Maar door problemen die ontstaan zijn bij het uitgraven van de bouwput, lag deze werf een tijd stil. Begin november konden de werkzaamheden terug van start gaan. Hierdoor zal dit project pas afgerond zijn eind januari 2020.

Ook interessant