Efficiëntere energiescans voor sociale doelgroep

  BE   29 september 2017 Bron: Vlaamse regering
Efficiëntere energiescans voor sociale doelgroep
De Vlaamse regering past op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het Energiebesluit aan. Voortaan moeten energiescans bij kwetsbare doelgroepen vaker leiden tot een wissel van energieleverancier. En mensen overtuigen om eenvoudige ingrepen uit te voeren om hun energiefactuur te verlagen. Bart Tommelein: ‘In de toekomst werken we in twee stappen: eerst een energiescan die leidt tot snelle resultaten, daarna begeleiding door de Energiehuizen voor complexere ingrepen.’

Energiescans zijn huisbezoeken bij kwetsbare doelgroepen, zoals mensen die in een sociale huurwoning wonen of een budgetmeter hebben. De energiescans geven informatie over welke soms eenvoudige ingrepen leiden tot een lagere energiefactuur. De Vlaamse regering riep deze scans in het leven in het kader van de strijd tegen energiearmoede.

Uit een recente evaluatie van het systeem blijkt dat de energiescans zeer nuttige informatie opleveren, maar te weinig leiden tot echte ingrepen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘In de toekomst zal een energiescan in de eerste plaats gericht zijn op een wissel van energieleverancier. En daarnaast op eenvoudige ingrepen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een spaardouchekop, radiatorfolie, of buisisolatie.’

Grotere rol voor Energiehuizen

Voor de meer ingrijpende renovatiemaatregelen, waarvoor ook premies en energieleningen bestaan, zijn de Energiehuizen beter geplaatst. ‘De Energiehuizen hebben heel wat expertise in huis. Ze kunnen mensen de weg wijzen naar een lening of extra premies. Ook om de kwetsbare doelgroepen te begeleiden bij complexere ingrepen zoals het plaatsen van dakisolatie, hoogrendementsglas of een condensatieketel’, aldus Bart Tommelein.

‘Met deze beslissing voeren we ons Energiearmoedeplan verder uit. Deze nieuwe tweetrapsaanpak moet mensen beter en sneller begeleiden naar een lagere energiefactuur’, besluit de minister.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo