Vastgoed

Woonuitbreidingsgebieden blijven benutten

Woonuitbreidingsgebieden blijven benutten
De sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) bezitten 855 hectare grond in woonuitbreidingsgebied, 467 hectare in woongebied en 155 hectare in andere gebieden. Ongeveer 58% van de gronden in eigendom van de SHM's bevinden zich dus in woonuitbreidingsgebied. Dat is gebleken uit een bijlage bij het antwoord van minister Homans op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger An Moerenhout van Groen. De schrapping van woonuitbreidingsgebieden reduceert dus ook zeer sterk de resterende mogelijkheden om bijkomende sociale woningen te bouwen.

Een van de zogenaamde 'quick wins' in het groenboek van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen bestaat erin de woonuitbreidingsgebieden van verdere bebouwing te vrijwaren en in dit kader van deze gebieden een positieve en negatieve lijst op te stellen. Dat bepaalde woonuitbreidingsgebieden daardoor niet meer mogen worden aangesneden, is niet alleen voor particuliere eigenaars maar duidelijk ook voor publieke eigenaars een dikke streep door de rekening.

Limburg en Vlaams-Brabant meest getroffen

Uit de cijfers blijkt dat de situatie zeer sterk verschilt per provincie. In Limburg bijvoorbeeld liggen 76% van de gronden in bezit van SHM's in woonuitbreidingsgebied en amper 18% of 50 hectare in woongebied. Naar rata van 25 woningen per hectare mogen de Limburgse SHM's nog maar 1.250 sociale huurwoningen oprichten als zij hun gronden in woonuitbreidingsgebieden en andere bestemmingen niet meer mogen gebruiken. In Vlaams-Brabant ligt nog maar 39 hectare van de SHM-gronden in woongebied. Daar kunnen naar rata van 25 woningen per hectare nog amper 975 sociale woningen worden gebouwd. De situatie is het gunstigst in West-Vlaanderen met nog 160 hectare in woongebied en maar 106 hectare in woonuitbreidingsgebied.

Gronden van SHM's volgens bestemming in aantal hectare en volgens aandeel
Gronden van SHM's volgens bestemming in aantal hectare en volgens aandeel

Lees verder...

Ook interessant