Huis kopen, huren of verbouwen? Deze verzekeringen heb je nodig

11 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Huis kopen, huren of verbouwen? Deze verzekeringen heb je nodig
Een huis kopen, huren of verbouwen is niet iets wat je dagelijks doet. Het moet daarom wel goed gebeuren, met de juiste verzekeringen. Maar wanneer heb je welke verzekering nu eigenlijk echt nodig?

Levensverzekering: voor je nabestaanden

Het is misschien niet de eerste verzekering waar je aan denkt als je een huis koopt, huurt of verbouwt. De term levensverzekering is namelijk een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die te maken hebben met het leven en het overlijden. Ga je een huis kopen? Dan vraagt de bank vaak om een overlijdensrisicoverzekering, in verband met de aanvraag van de hypotheek. Hiermee voorkom je zorgen rondom inkomen bij de nabestaanden of gedwongen verkoop als jij komt te overlijden.

Daarnaast zijn er ook speciale verzekeringen om het inkomen van nabestaanden aan te vullen. Handig als jij bijvoorbeeld de kostwinnaar van het gezin bent. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale lijfrenteverzekering afsluiten waardoor je meer pensioen hebt of een erfrenteverzekering afsluiten, zodat nabestaanden een aanvulling op het inkomen krijgen. Met een spaarverzekering kun je de hypotheek (voor een deel) aflossen. Een uitvaartverzekering valt ook onder een levensverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor jouw uitvaart en zorg je niet dat nabestaanden ineens veel kosten moeten maken mocht er onverhoopt iets met jou gebeuren.

Als je een huis gaat kopen is een levensverzekering dus best handig, zodat jij je nabestaanden goed achterlaat of later nog veel plezier hebt van wat extra geld. Het maakt voor deze verzekeringen eigenlijk niet uit of je huurt of koopt. Al kan dat extra geld later wel handig zijn voor een verbouwing.

Opstalverzekering: voor het huis

Naast de overlijdensrisicoverzekering vraagt de bank bij de hypotheekaanvraag ook om een opstalverzekering. Dit is een schadeverzekering waarbij je het huis zelf van binnen en buiten verzekert tegen allerlei zaken die je woning kunnen beschadigen. Denk hierbij aan brand, blus- en rookschade, inbraak, diefstal en vandalisme. Maar ook aan schade door regen, hagel, sneeuw en storm, waterschade door een leidingbreuk of overstroming, omvallende bomen en omvallende hijskranen. Bij een huurwoning is een dergelijke verzekering niet nodig.

Ook voor een verbouwing

De opstalverzekering is ook goed voor als je wil gaan verbouwen. Schade die bijvoorbeeld door een verbouwing worden veroorzaakt, worden hiermee gedekt. Het is wel aan te raden dit goed bij de voorwaarden van je verzekering te checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Inboedelverzekering: voor je dierbare spullen

Huurders en kopers hebben beide baat bij een inboedelverzekering. Deze verzekering verzekert Ė de naam zegt het al Ė de inboedel van het huis. Dus je kasten, elektronica, het speelgoed van de kinderen, muziekinstrumenten, boeken, kleding en alles wat zich aan spullen in je huis bevindt zijn dan verzekerd tegen diefstal en schade door onder meer brand. Ook tijdens een verbouwing zijn je spullen dan verzekerd tegen beschadigen. Enkele verzekeringen bieden de optie om de spullen van uitwonende kinderen ook mee te verzekeren.

Verzeker je voor je hele leven

Als je een woning gaat huren, kopen of verbouwen is het goed om je te verzekeren tegen schade en tegen andere onvoorziene omstandigheden. Je wilt jouw dierbaren niet met financiŽle problemen laten zitten. Daarom is het goed om dergelijke verzekeringen af te sluiten. Je kan zelfs meteen een uitvaartverzekering afsluiten, samen met je levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering, zodat je nabestaanden geld ontvangen voor je uitvaart. Als je een huis gaat kopen, zijn dit wellicht niet de verzekeringen waar je meteen aan denkt, maar praat er samen over. Zo laat je elkaar goed verzekerd achter.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo