Architectuur

Prijsronde Gouden Piramide 2006 van start

De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en VenW.

De prijsronde 2006 is bestemd voor opdrachtgevers van een ontworpen en gebouwd ‘object’. Dat kan een gebouw zijn of een ensemble van gebouwen, (inclusief hergebruik, renovatie en restauratie), interieurarchitectuur, een civieltechnisch ontwerp, b.v. een brug of een sluizencomplex en voorbeelden van omgevingsarchitectuur, zoals een plein (inrichting èn omringende bebouwing) in stad of dorp. Met de uitvoering van het in te zenden project moet in de vier jaren voorafgaand aan de toekenning van de prijs (dus uiterlijk 1 januari 2006) zijn begonnen. De jury bepaalt of het ingediende project in voldoende mate bepaalbaar is om een beoordeling van het redelijkerwijs te verwachten eindresultaat mogelijk te maken. Iedere opdrachtgever (professionele opdrachtgever, gemeente, provincie, particulier, stichting, schoolbestuur e.a.) kan een project indienen. Opdrachtgevers werkzaam bij de rijksoverheid zijn van deelname uitgesloten. De inschrijving voor deze ronde start op15 december a.s. en sluit op 3 maart om 17.00 uur. Iemand voordragen kan ook. Alle informatie hierover vindt u op de website www.goudenpiramide.nl. De ingezonden projecten worden beoordeeld door een jury voorgezeten door rijksbouwmeester Mels Crouwel. In de tweede helft van april zullen de minimaal drie, maximaal vijf genomineerden bekend worden gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op 28 oktober 2006.

De Gouden Piramide werd in 2003 ingesteld. De rijksprijs wordt jaarlijks toegekend en bestaat uit een speciaal ontworpen trofee en een bedrag van 50.000 euro alsmede een publicatie. De AVRO zal in de maand oktober met een serie tv-documentaires aandacht besteden aan de genomineerde opdrachtgevers en hun werk.

Ook interessant