Architectuur

Genomineerden voor Gouden Piramide 2005 bekend

De jury van De Gouden Piramide 2005 heeft, onder leiding van rijksbouwmeester Mels Crouwel, vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De jaarlijks toe te kennen prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een boek met de beste inzendingen van de prijsronde.

De winnaar zal tijdens een live tv-programma (vermoedelijk eind november) bekend worden gemaakt. De vijf genomineerden zijn:
- De gemeente Amsterdam/het Projectbureau IJburg met als inzending de wijk IJburg.
- Het Regionaal Orgaan Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem met als inzending de openbaar vervoervoorziening Zuidtangent.
- De gemeenten Winschoten, Scheemda, Reiderland, de provincie Groningen, Ballast-Nedam Bouw, BAM Vastgoed en Geveke Bouw met als inzending De Blauwe Stad in Groningen.
- De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland met als inzending W-4, de gebiedsontwikkeling langs de A-4 in de regio Leiden.
- De gemeente Amsterdam/Projectbureau Zuidas met als inzending de Amsterdamse Zuidas.

Het thema van De Gouden Piramide 2005 is het zogenoemde macroniveau: grootschalige ruimtelijke plannen met een bovenlokale betekenis. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zullen de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten in korte documentaires wekelijks door de AVRO worden geportretteerd.

Meer informatie is te vinden op www.goudenpiramide.nl.

Ook interessant