"Brussel is één van de artistieke hotspots in de wereld met een internationale aantrekkingskracht en daar zijn we terecht trots op. Maar door de recente stadsontwikkeling merken we dat veel artiesten moeilijker een geschikte atelierruimte vinden. Als we Brussel culturele hoofdstad willen noemen in 2030 moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen. We mogen niet enkel inzetten op presentatie, maar ook op werkruimte voor de makers in deze stad. Ik ben blij dat we vandaag al 150 nieuwe plekken voor kunstenaars kunnen creëren. Dit is een mooi begin, op dat elan wil ik verder gaan.”
Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Cultuur.
“In een deel van de gebouwen van iMAL hebben we ruimte gemaakt voor ateliers, waar vandaag 25 kunstenaars aan het werk zijn. Deze hebben zich inmiddels verenigd onder de naam MAX en hun aanwezigheid zorgt voor een fijne kruisbestuiving met de werking van ons kunstencentrum. Een goed en warm atelier, met een degelijk huurcontract biedt stabiliteit en rust. Het geeft ademruimte voor het creatieve werk.”
Katrien Reist, kunstencentrum iMAL.
“Stedenbouwkundige voorschriften maken nauwelijks onderscheid tussen tijdelijke en definitieve projecten. De doorlooptijd voor een vergunning is vaak dezelfde, de papierslag die dat vergt eveneens. De nieuwe regelgeving zal daar binnenkort verandering in brengen.”
Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet