Architectuur

Art-nouveauwoning van architect Frankinet beschermd

Art-nouveauwoning van architect Frankinet beschermd
Met het huis Frankinet krijgt de lijst van beschermd erfgoed er een pronkstuk bij. Voordien had het Brussels Gewest deze woning van architect Édouard Frankinet dankzij haar opmerkelijke gevel al in de bewaarlijst ingeschreven, samen met de aangrenzende huizen aan de Kruisdagenlaan 15, 17 en 19.

Na analyse van Urban en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en op voorstel van staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet heeft de Brusselse regering nu ook de bescherming van dit pand verankerd. Ze komt er op vraag van de eigenaars en omvat behalve de gevel ook de inkomhal en het trappenhuis dat het gelijkvloers met de eerste verdieping verbindt.

“De persoonlijke woning van architect Frankinet in Sint-Lambrechts-Woluwe verdient bescherming. Ze onderscheidt zich door de veelvoud aan materialen en is representatief voor woonhuizen aan het begin van de 20ste eeuw. Zo blijft ze een belangrijke getuige van de geometrische art nouveau. Die stroming kenmerkte de Brusselse burgerwoningen van toen,” zegt staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet.


Geschiedenis van de woning

Architect Édouard Frankinet bouwde zijn persoonlijke woning in 1903-1904 en gaf ze vorm met een geometrische art-nouveaugevel.

Deze architectuur, die toegankelijker werd met de generatie architecten waar Édouard Frankinet deel van uitmaakte, richtte zich vooral op de architectonische behandeling van rijkelijk versierde gevels.

Behalve door deze weelderige versiering onderscheidt de voorgevel zich ook door haar grote verscheidenheid aan materialen: gele zandbreuksteen met bossage op het gelijkvloers, rode baksteen op de bovenverdiepingen, natuursteen in de ingangstravee, dat alles verrijkt met fijn bewerkte hardstenen elementen. Het geheel gaat gepaard met talrijke uitsprongen, een spel van lijnen en rondingen en glas-in-loodramen en smeedijzerwerk. Er is ook een sgraffito die waarschijnlijk van Paul Cauchie is, een vriend van de architect waarmee hij verschillende keren heeft samengewerkt.

Het huis Frankinet is ook een architectenhuis, want Édouard Frankinet maakte er zijn woning en kantoor van. Ondanks verschillende ingrepen werden de voor- en achtergevel, het dak, de inkomhal en het trappenhuis altijd gerenoveerd met respect voor hun erfgoedkwaliteiten en hebben ze bijgevolg hun intrinsieke waarde behouden.

De bescherming volgt op een aanvraag van de eigenaars in juli 2021.

Ook interessant