Doorbraak voor beschermd hotel Aux Armes de France in Kortrijk

  BE   3 maart 2021 Bron: Stad Kortrijk
Doorbraak voor beschermd hotel Aux Armes de France in Kortrijk
beschermd hotel Aux Armes de France in Kortrijk
Een van de bekendste gevels van Kortrijk, het voormalig hotel ‘Aux Armes de France’ waar later ook de bekende winkel Papago was, wordt binnenkort in al zijn glorie hersteld. Het college van burgemeester en schepenen heeft maandag de omgevingsvergunning verleend voor het beschermde monument in de Rijselsestraat waarvan na een instorting zowat alleen nog de voorgevel overeind staat. Er komen vijf appartementen en een handelsruimte op het gelijkvloers.

Op 23 september 2015 stortte kleding- en accessoireswinkel Papago in de Rijselsestraat deels in tijdens bouwwerken aan een aanpalend appartementsgebouw. Alleen de voor- en achtergevel konden gered worden. De eclectische gevel dateert uit de late 19de eeuw. Het statige pand was tot 1898 hotel ‘Aux Armes de France’. Daarna was er meer dan honderd jaar een pelsenwinkel ondergebracht, eerst onder de naam ‘A l’Orpheline’ en later Vandenbroucke. Het gebouw is sinds 1996 beschermd als monument. Vanaf 2013 tot aan de instorting was er dus Papago. Achter de gestutte gevel werden de voorbije jaren pop-upbars en wintertuinen georganiseerd in de oudste stadstuin van Kortrijk.


Vijf jaar na de instorting is een vergunning toegekend aan Centrimo Construct NV uit Zonnebeke om het beschermde monument (Rijselsestraat 15) samen met het naastgelegen handelshuis (Rijselsestraat 17) om te bouwen tot een meergezinswoning met vijf appartementen en een gelijkvloers handelspand. Er komt ook een ondergrondse garage voor zeven auto’s die toegankelijk zal zijn via een autolift.

De eclectische voorgevel van het beschermde monument wordt gerestaureerd naar originele toestand: de art-nouveau winkelpui met geprofileerd schrijnwerk, de bepleisterde lijstgevel met het historisch buitenschrijnwerk worden volledig gerestaureerd, het verloren gegaan schilddak met bruinrode dakpannenbedekking en de dakkapel worden gereconstrueerd. Ook de achtergevel die nog rechtstaat, wordt behouden en gerestaureerd. Het handelspand op nr. 17 wordt gesloopt. In de plaats komt een nieuwbouw met een gevel die in kleur en materialen nauw aansluit bij de historische gevel van nr. 15, maar verschillen in structuur en schaal zorgen toch voor een subtiel contrast.

Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen:
“Ik ben tevreden dat er vijf jaar na de instorting eindelijk een doorbraak is waarmee zowel de stad als Erfgoed Vlaanderen akkoord kunnen gaan. Deze historische gevel wordt in al zijn glorie hersteld en vormt een mooie eenheid met het nieuwbouwproject. Laat dit ook een impuls zijn voor de verdere opwaardering van de Rijselsestraat, zoals voor de projecten van het Textielhuis en de voormalige Clovis.”

David Vanbiervliet, bouwheer - Centrimo Construct:
“Groot in kleine karaktervolle residentiële nieuwbouwprojecten. Zo kan je ons best omschrijven. Toen ik als Kortrijkzaan de kans kreeg om hier samen met de buurwoning van Aaron Vanneste dit unieke pand opnieuw in volle eer te herstellen via een nieuwbouwproject met behoud van de historische voor- en achtergevel, heb ik dan ook geen enkel moment getwijfeld. We verwachten de werken nog voor de zomer te starten en hopen af te ronden tegen voorjaar 2023. ”

Aaron Vanneste – mede-bouwheer:
“Na de instorting van het pand naast mijn winkel was het een lange tijd onduidelijk wat hier mee kon gebeuren. Toen bleek dat er geen opties meer waren behalve mijn pand in het project te betrekken, contacteerde ik een van de ouders van kindjes die al lang in Avanco over de vloer komen en hier wel kennis van heeft. David was onmiddellijk enthousiast en zo stapten we samen in dit project. Een unieke kans om in mijn geboortestad veel bij te leren en mijn steentje bij te dragen aan de renovatie van een monument in ons prachtig historisch centrum.”

Kris Buyse, architect 360architecten:
“Wij zijn heel trots een sleutelrol te kunnen spelen in de reconstructie en herbestemming van dit prachtig historisch pand. In combinatie met het naastliggend nieuwbouwproject voorzien we vijf ruime stadsappartementen en een actieve, commerciële plint. De momenteel verborgen gevels zullen binnenkort terug een belangrijk gezicht vormen in de Rijselsestraat, maar ook naar de oude stadstuin die in de nabije toekomst een meer publieke rol zal vervullen in het hart van het bouwblok.”


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo