Verbouwen

Brussels sporterfgoed krijgt vergunning voor renovatie

Brussels sporterfgoed krijgt vergunning voor renovatie
De thuisbasis van Union Saint-Gilloise ligt sinds 1919 in het lagere gedeelte van het Dudenpark. Het stadion werd in 1922 ontworpen door architect Albert Callewaert en is een belangrijke getuige van Brusselse sportgebouwen uit het interbellum. Opvallend is de lange art-decogevel met de expressionistische bas-reliëfs van beeldhouwer Oscar De Clerck die voetbal en atletiek uitbeelden, de twee disciplines waar de club zijn faam aan te danken heeft.

“We kijken naar de toekomst met respect voor het verleden. Door terug te keren naar het hoogste niveau van het Belgisch voetbal in een beschermd stadion, brengt Union Saint-Gilloise geschiedenis en toekomst samen. Onze stedenbouwkundige adminsitratie urban.brussels heeft, na een procedure bij de KCML en de Directie Patrimonium, een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de restauratie van deze iconische gevel aan de Brusselsesteenweg. Het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Gillis hebben hun krachten gebundeld om de mythische club tijdens deze belangrijke fase te begeleiden. Terwijl het stadion nu aan de normen van de Jupiler Pro League kan worden aangepast, houden we met alle betrokkenen een denkoefening over de middellange termijn.” zegt Pascal Smet, staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.


“Deze gevel hoort bij de geschiedenis van de club en de bescherming ervan gaat nu gepaard met zijn sportieve heropleving,” verklaart Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis.


In 2010 heeft het Gewest bepaalde delen van het Joseph Marienstadion als monument beschermd. Meer bepaald gaat het om de straat- en zijgevels, met inbegrip van de toegang voor het publiek en de loketten, de VIP-ruimte en de hoofdinkomhal. Het stadion zelf ligt in het Dudenpark, een beschermd landschap sinds 1973.

De gemeente Sint-Gillis zal met haar project het Marienstadion renoveren, waarbij de geklasseerde delen, namelijk de hoofdgevel aan de Brusselsesteenweg en de twee zij-ingangen, zullen worden gerestaureerd.

Ook interessant