Architectuur

Nieuw Havenhuis wordt duurzaam visitekaartje

Het Havenbedrijf lonkt naar de bouw van zijn nieuwe hoofdzetel, het Nieuw Havenhuis, dat zijn plaats moet krijgen aan kaai 63. Onlangs werd beslist aan welke kandidaat-aannemers men zal vragen om een offerte op te maken voor de bouw van dit duurzame, architecturale pareltje naar ontwerp van Zaha Hadid Architects.

Het Nieuw Havenhuis moest en zou een duurzaam gebouw zijn, zo stelde het programma van eisen het. Daarom werd tijdens de ontwerpfase al besloten om de duurzaamheid te meten door het behalen van een BREEAM-certificaat. Met dit certificaat beantwoordt het ontwerp aan een duurzaamheidsstandaard die is uitgewerkt als een checklist-methode in negen categorieën. Elke categorie behelst een aantal aandachtspunten die men met één of meer punten kan quoteren.

Andere innovaties zijn het BEO-veld, een Boorgat Energie Opslag, dat het gebouw op een efficiënte en duurzame manier zal koelen en verwarmen en de 35 laadpunten voor elektrische voertuigen. Verder zal het gebouw optimaal toegankelijk gemaakt worden, conform de recente wetgeving voor publiek toegankelijke gebouwen.Drie opdrachten


De procedure omtrent de aanstelling van de aannemers wordt, omwille van de complexiteit en de omvang van het project, in drie opdrachten verdeeld. Daaruit volgt dat de eerste opdracht betrekking heeft op de bouw van het Nieuw Havenhuis. Wat de tweede opdracht betreft, wordt de staalconstructie van de nieuwbouw en ook de montage ervan, onder handen genomen. En tenslotte zoekt men in de derde opdracht naar een aannemer die de gevel van de nieuwbouw zal ontwikkelen en realiseren. 
Verwacht wordt dat men, na de onderhandelingsfase, het bouwproject in het voorjaar van 2012 kan overlaten aan de aannemer(s) met de meest gunstige bieding. Eens de eigenlijke bouwwerken, inclusief de volledig terreinaanleg, zijn begonnen, mag men maximaal 31 kalendermaanden werken.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant