Architectuur

Europese klacht over Havenhuis Antwerpen

Een aantal Nederlandse en Vlaamse architectenbureaus overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie over de keuze van Zaha Hadid Architects als ontwerper van het nieuwe Havenhuis in Antwerpen. De architecten zijn van mening dat de ingediende ontwerpen niet volgens de regels zijn beoordeeld, maar een verzoek om de gunning te schorsen werd afgewezen door de auditeur.

De Belgische Raad van State zal de definitieve beslissing nemen, maar het is gebruikelijk dat deze de uitspraak van de auditeur overneemt. Tegen het arrest is geen hoger beroep mogelijk, dus rest de architecten niets dan zich te wenden tot de Europese Commissie.

Het Nederlandse Rapp+Rapp en het Spaanse Vier Aquitectos hadden het schorsingsverzoek ingediend. Na de negatieve uitspraak tijdens een hoorzitting sloten ook Atelier Kempe Thill en de Vlaamse bureaus Xaveer de Geyter en a2o-architecten zich bij hen aan.

Om mee te dingen naar de ontwerpopdracht konden architecten zich via een Open Oproep inschrijven. Een jury onder voorzitterschap van de Vlaams Bouwmeester maakte een eerste selectie, waaruit zij op basis van onder meer het ontwerp en honorarium de beste inzending zou voordragen aan de opdrachtgever.

De jury verzuimde echter een definitieve keuze te maken en schoof de vijf geselecteerde ontwerpen door naar de opdrachtgever, het Gemeentelijk Havenbedrijf. Hiermee zijn volgens de architecten de Europese regels overtreden, omdat de keuze voor een ontwerp door een vakjury gemaakt dient te worden.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant